Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-25

Krönika: ”Mer mellanmjölk i PPM”

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2018.

Räkna med mer mellanmjölk i premiepensionen – kanske redan från i höst. Då ska antalet fonder bantas, och fler bantningar kan komma i framtiden. Pengar från fonder som försvinner hamnar i soffliggarfonden – som samtidigt kan komma att få en lägre risknivå än nu, skriver Aktiespararens pensionsexpert.

När du läser det här är förslaget sannolikt redan klubbat i riksdagen. Efter alla skandaler kring premiepensionen blir det nu hårdbantning av verksamheten. Så snart riksdagen sagt sitt kommer alla fondbolag som har fonder på torget att få ett brev där det nuvarande avtalet sägs upp, med början i november i år. På sikt kan antalet fonder minskas från dagens drygt 800 till 200, en minskning med 75 procent. Får Finansinspektionen som den vill blir det ännu färre PPM-fonder i framtiden. Räkna alltså med att du på något sätt blir påverkad av förändringarna. Det kan börja hända saker redan i sommar:

Fonder slås samman. Ett av kraven för att kvala in till framtidens premiepension är att fonden har ett kapital på minst 500 miljoner kronor som förvaltas utanför Pensionsmyndighetens fondtorg. För att klara det kan fonder behöva läggas ihop, och de ska de ha gjort redan när ansökan skickas in i höst.

Hållbarhetskrav. Fonderna ska lämna hållbarhetsinformation. Det ställer nya krav främst på utlandsregistrerade fonder som inte haft detta krav på sig förut. Utan den informationen får de inte längre vara med.

Färre nischfonder. Små och nystartade fonder kommer att få svårt att klara spärren. Har du valt strategin att ha en del udda nischfonder just hos PPM, för att det här är relativt billigt att spara i fonder som annars har avgifter som kostar skjortan, behöver du förmodligen se över dina innehav.

Färre utländska förvaltare. Troligen kommer även inslaget av utländska förvaltare att minska framöver. Även här kan det vara dags att följa med vad som händer och se om du kan behöva flytta ditt innehav till ett annat fondbolag med den fondtyp du vill ha.

Pengar flyttas till soffan. De sparare som har pengar i de fonder som inte längre är valbara kommer att få sina pengar flyttade till icke-valsalternativet AP7Såfa. Det går naturligtvis att sedan flytta pengarna till någon av de fonder som klarat den första gallringen. Men vill du slippa göra det, eller om du själv vill välja när du ska flytta dina pengar så bör du ha lite mer koll på vad som händer med dina fonder framöver.

Lägre risk i soffan. Soffliggarfonden, AP7Såfa, har sedan den gjordes om för några år sedan, haft möjlighet att, via en hävstång i förvaltningen, ta en relativt hög risk med icke-väljarnas pengar. Det har varit framgångsrikt i en marknad där de flesta kurvor pekat uppåt och fonden har hävdat sig väl i konkurrensen. Men nu, med det bantade fondtorget som gör att fler sparare sannolikt får sina pengar flyttade till Såfan, ska den relativt höga risknivån ses över.

Upphandlade fonder. Höstens rensning i fondutbudet är inte den enda. Räkna med att fler fonder kommer att försvinna i framtiden om förslaget att myndigheten ska ha möjlighet att välja ut lämpliga fonder, ungefär på samma sätt som sker till tjänstepensionerna idag. Fram tills nu har det enbart varit vissa lagkrav som reglerat vilka fonder som ska få finnas att välja på till premiepensionen. I framtiden ska fler parametrar vara uppfyllda för att få godkänt. Premiepensionsfrågorna knoppas av till en särskild myndighet, även om valen av de fonder som finns kvar även fortsättningsvis görs hos Pensionsmyndigheten. 

Författare Kristina Kamp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.