Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-26

KRYPTOVALUTOR: TETHER-CHEFER UTREDS AV DOJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Chefer för Tether, som är en så kallad stablecoin, uppges utredas av det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, för bedrägerier. Cheferna skall ha vilselett banker vad gäller sin kryptoverksamhet, en utredning som skulle kunna ha stora konsekvenser för kryptomarknaden.

Det rapporterar Bloomberg News.

Tether har en central roll i kryptoekosystemet eftersom den digital valutan används i stor utsträckning för handel med bitcoin.

Men DOJ:s utredning är inriktad på händelser som skall ha inträffat för flera år sedan, när Tether ännu var i sin linda.

Specifikt granskar federala åklagare huruvida Tether dolt för banker att transaktioner var kopplade till kryptovalutor, enligt tre personer som Bloomberg talat med.

En fällande dom skulle ha stor betydelse för marknaden då Tethers i omlopp är värda cirka 62 miljarder dollar totalt och är en part i mer än hälften av alla bitcoin-transaktioner, enligt nyhetsbyrån.

"Tether har rutinmässigt en öppen dialog med brottsbekämpande myndigheter, inklusive DOJ, som en del av vårt åtagande för samarbete och öppenhet", kommenterade bolaget i ett uttalande till Bloomberg.

Tether:s bolagsstruktur består av ett trassligt nät av enheter baserade på Brittiska Jungfruöarna och Hongkong, enligt Bloomberg.

Bolaget har gjort sig mest känt för att hävda att varje enhet backas av en amerikansk dollar, antingen genom faktiska pengar eller innehav som inkluderar statsobligationer, företagsobligationer och ädelmetaller.

Det har utlöst oro för att om många handlare skulle sälja valutan på en gång, skulle det kunna sluta med kraftiga nedgångar. Fitch Ratings har varnat för att ett sådant scenario skulle kunna destabilisera den korta penningmarknaden.

Det amerikanska finansdepartementet och Federal Reserve är bland myndigheter som uttryckt oro för att mynten kan hota den finansiella stabiliteten samt har möjliggjort transaktioner knutna till kriminella element, likt penningtvätt, narkotikahandel och terrorfinansiering.
Författare Direkt-SE