Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-17

Kursraketen om uppköp: ”Skulle kunna hända”

wysiwyg_image

Mikael Stöhr har varit vd för Coor sedan 2013.

Coor har gjort sig känt som en förvärvsmaskinen.
Men kanske får resan ett motsatt slut?
– Rent teoretiskt är det möjligt att vi kan bli uppköpta, säger vd Mikael Stöhr.

Servicebolaget Coors aktie tillhör de starkast presterande på Stockholmsbörsen under 2019.

Kursen är upp omkring 22 procent i år.

Coor, som är inriktat på service och skötsel inom fastighets-, lokalvård- och mat & dryck/catering-området, är flitigt på att förvärva bolag för att nå ytterligare tillväxt.

Någon gång i framtiden är det dock inte uteslutet att någon av de två stora konkurrenterna om stordriftsavtalen på hemmamarknaderna i Norden, ISS och Sodexo, lägger beslag på Coor i stället.

– Jag får den frågan ibland. Skulle ISS eller Sodexo kunna köpa oss? De är mycket större än vad vi är globalt sett. Samtidigt är vi större i Norden. På samma sätt som vi vill konsolidera marknaden i Norden kan de ju vilja konsolidera marknaden globalt rent teoretiskt, säger vd Mikael Stöhr till Aktiespararen.

Det är alltså ingen omöjlighet att ni själva blir förvärvade?

– Rent teoretiskt skulle det kunna hända, säger Mikael Stöhr.

Coor, som av många lyfts fram som en defensiv aktie som inte tar större stryk av en lågkonjunktur, är marknadsledande och har en andel på 40 procent i Norden. ISS och Sodexos motsvarigheter uppgår till 35 respektive 15 procent.

– Vi slåss om de stora avtalen tillsammans. Konkurrensbilden ser helt annorlunda ut när det kommer till mindre avtal. Då konkurrerar vi med allt från bolag som är skickliga på fastighetsservice, så som Caverion, till små, lokala firmor, understryker Mikael Stöhr.

Visar upp sig inför Aktiespararnas medlemmar

Coor, som omsatte 9,4 miljarder kronor 2018 och har varit noterat på börsen i fyra år, är ett av flera bolag som är anmälda och kommer att presentera sig på Aktiespararnas Börskväll på måndag.

Mikael Stöhr ser fram emot uppgiften.

– Det ska bli himla kul. Jag har varit på många intressanta aktieträffar hos Aktiespararna tidigare, men nu verkar det komma lite fler personer (skratt). Det ska bli jätteroligt, säger han.

Börskvällen arrangeras på Hotel Rival på Södermalm i Stockholm måndagen den 20 maj. Programmet inleds 17.00 och slutar strax efter 21.00. 

LÄS OCKSÅ: Börskvällen – exklusiv medlemsnytta för alla

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.