Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-30

Kvalitetsfokus som ger resultat

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprunligen ur Aktiespararen nummer 9 - 2020. 

Förvaltarna på Odin Fonder fick uppleva vårens börsdramatik på nära håll. Med en nystartad fond fick Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud snabbt hantera ett oförlåtande marknadsklimat.

Aktiespararen har träffat duon för att diskutera krishanteringen och vägen tillbaka till vinnarspåret.

Den 28 januari 2020 drog fondbolaget Odin Fonder i gång sin senaste svenska småbolagssatsning. Den nya fonden, som går under namnet Odin Small Cap, fick en kortvarig smekmånad på fondmarknaden.

Några få veckor efter lanseringen kom corona­kraschen med besked. Värl­dens börser föll handlöst, sam­hällen stängde ned och inves­terares framtids­tro och riskvilja förändrades hastigt.

Mitt i skottgluggen låg småbolagen. Mindre börs­bolag erbjuder vanligen mycket goda avkastnings­möjligheter i goda tider. Men småbolagen är också ett sårbart marknadssegment som tappar snabbt i sämre tider. Förklaringen stavas tunn handelsvolym och en flödesdynamik som hastigt kan förändras.

Mitt i stormens öga skulle Odin-förvaltaren Jonathan Schönbäck och kollegan Hans Christian Bratterud navigera i det svenska småbolagslandskapet med en nystartad fond.

– Situationen i mars var smått overklig. Men vi har som ambition att hela tiden riskminimera. Vår över­tygelse är att kvalitetsbolag med starka företags­kulturer klarar sig bättre, säger Jonathan Schönbäck till Aktiespararen.

När panik råder på mark­naden är det sällan logik som sätter aktiekurserna. Till en början rasade det mesta i mars, oavsett kvalitetsattribut. Den stora osäkerheten gav rejäla luftgropar i många småbolagsaktier.

– Det är mycket psykologi i vårt jobb, särskilt i marknadskrascher. Men det gäller att hålla huvudet kallt och inte agera känslostyrt, säger Hans Christian Bratterud.

När krisen var som värst valde Odin Small Cap att vikta upp andelen bolag med kapitallätta och digitala affärsmodeller. Det, i kombination med beslutet att öka positionen i bolag som vågade satsa offensivt, blev ett lyckodrag.

– Våra kvalitetsbolag återhämtade sig snabbt när marknaden insåg sitt misstag. Denna kris har accelererat det fundamentala värdet för de allra bästa och digitala bolagen, säger Hans Christian Bratterud.

wysiwyg_image

Odin Fonder förvaltarteam från vänster: Analytiker Carolina Elvind, förvalatare Jonathan Schönbäck och förvaltare Hans Christian Bratterud. 

Som exempel lyfter duon fram en av fondens största innehav, Sinch. Odin deltog i Sinchs offensiva emission under våren som genomfördes för att finansiera en ambitiös förvärvsagenda, däribland ett förvärv i Brasilien.

Brasilien-affären tillkännagavs när det skakade som värst på marknaden, något som bidrog till att prislappen på förvärvet blev mycket attraktiv. Sinch är en av årets stora kursvinnare och aktien har rusat närmare 200 procent i år.

– Högkvalitativa affärsmodeller visar sin styrka i kristider. När konkurrenterna har det tufft kan våra bolag flytta fram sin position och göra förvärv. Det skapar stora värden för oss som ägare, säger Jonathan Schönbäck.

Kraftig återhämtning

Efter ett turbulent år är såväl Odin Small Cap som den större Sverigefonden tillbaka i vinnarspåret. Småbolagsfonden, som var ned omkring 30 procent i mars, har hämtat hem nedgången och är i skrivande stund upp 17 procent. Sverigefonden ligger tätt efter med plus 15 procent räknat från årsskiftet.

Riskomslaget på marknaden har varit kraftig. Men filo­so­fin på Odin är intakt, även efter corona. Fokus är håll­bara kvalitets­bolag med starka företagskulturer och bra ägare. Perspektivet är långsiktigt och portföljerna är koncentrerade.

– Strategin bygger på noggranna aktieval och sunt förnuft. Vi håller det enkelt. Det är sällan en dålig idé att äga de bästa bolagen i Norden, avslutar Hans Christian Bratterud. 

Författare Anders Ström