Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-25

Kvällsöppet på Stockholmsbörsen?

wysiwyg_image

Nästa vecka börjar Frankfurtbörsen med aktiehandel fram till klockan 22 på kvällen. Några sådana planer finns inte än i Sverige, snarare tvärtom.

-Vi har inga planer på att utöka våra öppettider på börsen. Diskussionen före pandemin på en europeisk nivå var snarare att minska öppettiderna, säger kommunikationschefen på Nasdaq, David Augustsson, till SvD.

Samtidigt som han medger att de kommer att följa utvecklingen noga för de utökade öppettiderna och menar att det är för tidigt att säga något om konsekvenser för Frankfurtbörsens beslut nu.

Att kortare handelsdagar kan leda till en mer effektiv handelsprocess har varit det största argumentet för att korta ner öppettiderna, då majoriteten av handeln sker vid öppning och stängning.

Deutsche Börs menar dock i sin motivering att de ger sina kunder bättre förutsättningar att följa utvecklingen i USA:

”Genom att utöka öppettiderna kan investerare bland annat reagera på händelser på de amerikanska marknaderna sent på kvällen och dra nytta av börshandel”, skrev de på sin hemsida.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton är skeptisk till det uttalade motivet.

wysiwyg_image

– De säljer in idén att de ska bli enklare att det ska bli enklare för tyska investerare att ta till sig händelser på USA-marknaden. Men frågan är om trycket inte kommer från andra hållet, från USA, då detta förenklar för dem att göra affärer på den europeiska marknaden, säger han till SvD.

Han vill heller uttala sig om vad tyskarnas agerande får för potentiella konsekvenser och om det kommer att sprida sig.

– Men det är väl skönt att det inte är Stockholmsbörsen som är exprimentverkstaden. Låt Frankfurt testa det här, så får vi se vad som händer och vilka effekter det får.

Han lyfter även risken för de finansanställdas arbetstid.

– Och det blir ju farlig skärmtid för tyska daytraders, tillägger han.

Författare Redaktionen