Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-08

LAGARDE: SIKTAR INTE PÅ 2% INFLATION I GENOMSNITT SOM FED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB:s nya symmetriska inflationsmål på 2 procent innebär inte att ECB, liksom Federal Reserve, siktar på en genomsnittlig inflation på 2 procent, "average inflation targeting", AIT.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid en pressträff på torsdagen efter att ECB presenterat sin strategiöversyn.

"Svaret är nej. Väldigt tydligt", sade hon.

Hon sade att ECB:s nya inflationsmål på 2 procent är symmetriskt, där ECB ser avvikelser på såväl upp- som nedsidan som lika icke önskvärda. Men ECB erkänner samtidigt att styrräntans nedre gräns, "effective lower bound", gör att penningpolitiken vid en kris kommer att behöva bli särskilt "kraftfull eller uthållig" för att undvika att negativa avvikelser från inflationsmålet leder till sjunkande inflationsförväntningar. Detta kan leda till att inflationen under en period måttligt överstiger målet, påpekade ECB-chefen.

"Vi kommer inte alltid att nå exakt 2 procent, det kommer bli avvikelser, men det är okej. Det vi är oroade över är uthålliga betydande avvikelser från målet och det kommer att kräva kraftfulla åtgärder, i båda riktningar", sade Christine Lagarde.

Hon sade också att ECB kommer att se igenom nuvarande höga inflation.

"Vi är inte där vi vill vara vad gäller inflationen", sade hon.

Christine Lagarde sade vidare att det nya inflationsmålet inte innebär att en penningpolitisk åtstramning kommer att skjutas längre in i framtiden.

"Jag tror inte att vi genom att ha detta enkla mål på 2 procent kommer att skjuta fram en faktisk åtstramning, nej", sade hon.

Ytterligare en förändring är att boendekostnader för egna hem kommer att ingå i inflationsmåttet HIKP framöver. Christine Lagarde sade att det i genomsnitt innebär en "minimal" uppgång i inflationen.

Hon sade också att ECB i och med översynen kommer att göra en del förändringar i sin kommunikation, där en förändring som börjar gälla redan vid nästa räntebesked den 22 i juli blir ett kortare och mer koncist inledningsanförande.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.