Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

LÄKEMEDEL: DEXAMETASON MINSKAR DÖDSFALL COVID-19 I STUDIE (NY)

(Tillägg: På flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Låga doser av kortisonet dexametason har visat sig minska antalet dödsfall hos svårt sjuka i covid-19 med runt en tredjedel, rapporterar flera medier.

Resultaten beskrivs av forskare knutna till studien men namnet Recovery som ett större genombrott och föreslår att läkemedlet omedelbart borde bli standardbehandling för patienter på sjukhus till följd av covid-19.

"Det här är resultat som visar att covid-19-patienter som behöver andningsstöd i respirator eller via annan syresättning och ges dexametason kan räddas med väldigt enkla medel, det kommer rädda liv", sade Oxfordprofessorn Martin Landray, en av de forskare som lett studien.

"Hittills är detta det enda läkemedlet som visat sig minska dödligheten, dessutom minska den markant. Det är ett stort genombrott", sade Peter Horby, en annan av de ansvariga forskarna.

19 av 20 patienter med coronaviruset återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård. Även av dem som hamnar på sjukhus klarar sig de flesta utan syrgasbehandling eller respiratorvård, men det är inom den grupp som behöver andningsstöd som effekten visat sig vara som bäst.

Dexametason nyttjas vanligtvis till att reducera inflammationer som uppstår av andra sjukdomar, bland annat orsakade av så kallad autoimmunitet när immunförsvaret angriper den egna kroppen. Just den avhjälpande effekten mot sådana symptom (så kallad cytokinstorm), som kan utgöra dödsorsaken av covid-19, verkar ligga bakom de positiva resultaten.

I studien fanns 2.000 patienter med i testet där dexametason gavs för att jämföras mot kontrollgrupper om totalt över 4.000 som inte gavs kortisonpreparatet.

För de svårast sjuka patienterna som lagts i respirator minskade dödligheten från 40 procent till 28 procent, medan den minskade med 25 procent till 20 procent för de som försetts med syrgasbehandling.

Av ventilerade patienter kan ett liv av åtta räddas, enligt forskarna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.