Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-20

Landeborn: ”Tror inte uppgången är över”

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2019

År 2019 har varit ett exceptionellt börsår. Den geopolitiska osäkerheten har aldrig varit högre, och oron för en lågkonjunktur har stadigt ökat under året. Trots det har börsen med stöd av låga räntor kontinuerligt noterat nya rekord.

Blickar vi in i 2020 finns det flera orosmoln som hänger kvar. Handelskriget mellan USA och Kina, protester i Hongkong och den utdragna Brexit-processen är bara några faktorer som kommer att vara negativa för sentiment och tillväxt. Den största risken är Donald Trumps handelskrig, eftersom det har potential att slå undan benen för tillväxten i hela världsekonomin om det eskalerar för mycket.

För tillfället har risken för ett fullskaligt handelskrig­ minskat, men även om USA och Kina når ett delhandelsavtal som tar bort vissa tullar och reglerar­ Kinas köp av sojabönor, så återstår många betydligt svårare frågor att lösa.

Dit hör exempelvis skydd av immateriella rättigheter och dataintrång. Risken finns dessutom att handelskriget redan skapat en misstro mellan länderna som inte kommer att repareras av någon handelsöverenskommelse, oavsett hur omfattande den är.

Det finns också ljuspunkter på börshimlen. Den konjunkturavmattning som präglat stora delar av 2019 ser ut att vara på väg att bottna ur. I både Europa och Kina som är de regioner som drabbats hårdast av handelskriget, finns tecken på gröna skott i ekonomin. En viss återhämtning ser ut att ligga i korten under 2020, vilket kan ge stöd åt bolagsvinster och aktiemarknad. Och om konjunkturläget trots det skulle visa sig bli sämre, finns möjlighet att en mer expansiv finans­politik kan komma till undsättning.

Till följd av konjunkturinbromsningen och den ihållande låga inflationen ser lågräntemiljön ut att bestå. Den europeiska centralbanken väntas behålla en ­negativ styrränta i åratal framöver. I USA sänkte den amerikanska centralbanken räntan tre gånger under 2019, och deklarerade tydligt att inga räntehöjningar är att vänta innan inflationen varaktigt överstiger målet. Löften om låga räntor ger stöd åt ­ekonomin. Det är dessutom mumma för riskaptit och börs eftersom det gör alternativen till aktier oattraktiva.

Börsen har stigit sedan i mars 2009 då den vände upp efter finanskrisen, vilket innebär att uppgången snart har elva år på nacken. Det är därmed den längsta börsuppgången i modern tid. Lyckligtvis dör inte börsuppgångar av hög ålder, och jag tror inte att den här uppgången är slut ännu. Men även om börsen står högre i slutet av 2020, så kommer vi sannolikt att få uppleva viss turbulens på vägen dit. Geopolitiska ­händelser och tillväxtoro sent i konjunkturcykeln ­kommer att förbli närvarande. Donald Trump är nyckfull och ­oberäknelig, och i värsta fall slutar presidentvalet i USA nästa höst med att vi får leva med honom i fyra år till.

Mitt bästa tips till sparare i oroliga tider är att lyfta blicken och fokusera på horisonten, i stället för att stirra ner i marken efter fallgropar. Historiskt har det lönat sig att helt enkelt vara långsiktig och att undvika att försöka tajma svängningar på marknaden. Kriser kommer och går, och konjunkturen går i cykler. Sett över en längre tidsperiod har börsen stigit ändå, trots både fastighetskris, it-bubbla och nu senast finanskrisen.

Det kan vara en trösterik tanke för den som känner sig rådvill när börsen stigit i snart elva år och osäkerheten är högre än någonsin.

Skribent: Maria Landeborn.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.