Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-01

Längre studier kräver större eget sparande: ”Börja i tid”

wysiwyg_image

Är du ambitiös och vill studera många år efter gymnasiet? Då är det viktigt att veta hur tidpunkten för din universitetsexamen påverkar pensionen. Ju äldre du är vid din examen, ju mer måste du spara själv, skriver Skandia i en rapport. Ett större privat pensionssparande kan bli nödvändigt för att väga upp en sen examen.

Den genomsnittlige studenten tar examen vid 28-årsåldern inom vanliga yrken som lärare, läkare, sjuksköterska och ingenjör. Vid 28 år kan du behöva spara dubbelt så mycket i månaden som de snabbaste studenterna som tar examen redan vid 22–23 års ålder.

Dessa beräkningar i Skandias senaste rapport baseras på att du ska få 80 procent av din lön vid 69 års ålder.

 – Fokus i debatten har varit på att folk ska jobba längre och det är logiskt eftersom vi lever längre, men det handlar också om att börja jobba tidigt för att hinna samla ihop ett tillräckligt pensionskapital, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, till SvD.

Skandia har räknat på sjuksköterskor som ett exempel där en person med en tidig examen behöver spara 400 kronor i månaden när studenten tar steget ut i arbetslivet. Nivån för en person som tar en genomsnittlig examen och som inte arbetar vid sidan av studierna landar på att ett sparande på 1 200 kronor i månaden är ett måste. Mattias Munter menar att det är mer gynnsamt för pensionen att personen kommer ut tidigt i arbetslivet än att denne extraknäcker vid sidan av studierna.

Högre inkomst mer sparande

För de högre inkomsterna med längre studietid som exempelvis läkare behövs det nästan det dubbla sparandet vid en sen examen för att garantera 80 procent av lönen. En läkare som tar examen tidigt klarar det på 1 050 kronor i månaden, samtidigt som är färdigutbildad senare behöver sätta undan 2 000 kronor.

Även åldern påverkar

Gränsen går vid 25 års ålder. Enligt många kollektivavtal börjar tjänstepensionspremien att komma in vid 25 år. Följaktligen tappar de som träder in på arbetsmarknaden senare både tjänstepension och allmän pension, skriver Skandia.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.