Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-26

Lärdomar från North Media

wysiwyg_image

Bakgrund

För snart 12 månader sedan presenterade jag mina tankar kring North Media för Aktiespararnas medlemmar i Korta Portföljen.

Ett litet danskt bolag få hört talas om på Köpenhamnsbörsen, men där jag hade byggt upp min högsta conviction någonsin. 

Jag hade följt bolaget sedan slutet av 2017, men torsdagen den 5 december 2019 stod alla stjärnor rätt. Till slut. R/R-relationen var exceptionellt bra, bland det bästa jag sett. 

Det var dags. Vid tidpunkten indikerade min SOTP-kalkyl ett värde på 68,40 kronor per aktie. Kursen stod i 35,90. Navet i rörelsen var den vikande, men ack så lönsamma, monopol- och direktreklamsdelen FK Distribution. Övriga affärsben tillskänktes noll eller ett negativt värde. 

Marknaden såg ingen potential i North Media Online (som äger BoligPortal.dk, Danmarks största hemsida för lägenhetsbyte) eller i Bekey (digitala lås). Eller möjligheten att för den delen sälja/lägga ned pressade North Media Aviser, bestående av ett gäng lokaltidningar. 

wysiwyg_image

År 2017 slutade den danska delen av Postnord med att dela ut oadresserade trycksaker och veckoblad. Det markerade slutet på en lång och plågsam priskamp mellan Postnord och North Medias dotterbolag, FK Distribution.

Kassaflödesmaskin

Vad har hänt sedan dess? Bolaget har levererat klart över förväntan. Ledningen har visat handlingskraft och sålt NM Aviser. Rörelseresultatet har fördubblats, 4 kronor per aktie har skiftats ut och ytterligare 500 000 aktier återköpts. Kassan har svällt till 174 miljoner. 

Den kapitalsnåla affärsmodellen har fortsatt framåt. Rörelsen taktar nu årligen över 200 miljoner kronor i fritt kassaflöde. Med den kassaflödesnivån transformeras bolaget till ett investmentbolag á la Berkshire Hathaway i rekordfart. 

Börsportföljen, bestående av storbolagsaktier som Amazon, Vestas och Mastercard, har stigit i värde till 516 miljoner danska kronor per sista oktober. I skrivande stund motsvarar det 28,7 kronor per aktie. Eller 80 procent av priset för 12 månader sedan. 

Bolaget har fortsatt att skriva av på sina välunderhållna logistik- och kontorsfastigheter. I räkenskaperna tas dessa upp till historiskt anskaffningsvärde med avdrag för linjära avskrivningar. Ett betydande övervärde finns såldes kvar i fastighetsportföljen. 

wysiwyg_image

+135%

Inräknat kupongen, har aktien har stigit med över 100 procent till 80 kronor. Även efter kursfördubblingen är North Media en av Nordens billigaste aktier. 

Många har dödförklarat value som disciplin, men smart värdeinvestering – byggd på sunt förnuft, tajming och logik - är en tidlös konst som aldrig kommer att dö ut. Det är åtminstone min övertygelse. Jakten på ”nästa” North Media är inledd! 

Christoffer Ahnemark 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.