Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-06

Last shot för Oasmia?

Idag onsdag samlades ett 40-tal aktieägare i Oasmia för extrastämma. Detta var ärre än vad som deltog vid den årsstämman i september och framförallt betydligt färre än vid den beryktade extrastämman i mars då den nuvarande huvudägaren, Arwedsro, vann en infekterad maktkamp mot den tidigare styrelsen och huvudägaren.

Stämman hölls i ett enda syfte: Att ge styrelsen ett bemyndigande om att genomföra nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Så långt inget konstigt. Det anmärkningsvärda var dock summan: 400 miljoner kronor, eller ca 1/3 av Oasmias börsvärde. En rejäl summa för redan hårt prövade aktieägare som fått hosta upp pengar många gånger genom årens lopp. Styrelseordförande Jörgen Olsson var medveten om detta och beskrev det som Oasmias ”last shot”, den sista chansen för Oasmia att återupprätta förtroendet och skapa värde för sina aktieägare.

Flera frågor ställdes, såväl om teknikaliteter kring emissionen som kring verksamheten. Bland annat upplyste ordföranden om att de patent som det varit ägartvist om nu hade registrerats på Oasmia i USA och Kanada (sedan tidigare var Australien känt), vilket bådar gott för framtiden.

Aktiespararnas representant, Sverre Linton, ställde frågan kring hur dagens beslut om bemyndigande ställde sig till det som togs vid den årsstämman gällande mandat att besluta om nyemission om 62 miljoner aktier utan företrädesrätt för befintliga ägare. Till svar fick han att dagens beslut framförallt handlade om att stärka kassan medan beslutet vid årsstämman framförallt syftade till att användas vid förvärv och samarbeten.

Efter 1 timme och 15 minuter avslutades stämman. En lång tid när det egentligen endast fanns ett beslut på dagordningen, men en rejäl förkortning från extrastämman i mars som tog över 7 timmar.

Bevakare: Sverre Linton

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.