Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-23

Låt inte känslorna styra din ekonomi

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ursprungligen på Ung Privatekonomis webbplats.

Herman Strandh är informatör i Malmö med omnejd för Ung Privatekonomi.

Varför sparar eller investerar du?
Är det för trygghet och en lugnare tillvaro?
Är det för friheten och möjligheterna?
Kanske gillar du att se kapitalet växa? Att ständigt lära dig nya sätt att få pengarna att växa.

Oavsett vad som är grundkrafterna i din ekonomi kan det vara bra att stanna upp och reflektera vad det är som driver dig, och hur det påverkar dig.

Rädsla eller begär?
Många författare och bloggare på ämnet delar upp anledningarna till sparande och investering i två olika kategorier. Antingen så är det rädsla som driver dig till att spara eller så är det begär som driver på dina ekonomiska ambitioner. Detta är naturliga beteenden och alla har dem i större eller mindre utsträckning. Hos vissa är rädslan den större drivkraften och hos andra är det begären. Hur ser det ut för dig?

Att spara av rädsla kan vara …

  • av rädsla att bli arbetslös
  • för att ens barn ska kunna få en trygg framtid
  • för att klara sig som pensionär

Att spara med begär som grund kan vara …

  • att bo på en herrgård
  • att leva som kändisar man ser utt till
  • att äga en dyr sportbil

Det är ofta en blandning av rädsla och begär som ligger till grund för våra ekonomiska drivkrafter. Det kan vara väldigt givande att stanna upp och reflektera över vad som driver just dig.

Porta känslorna från banken

Låt känslorna bli dina drivkrafter och motivation till dina ekonomiska mål, men låt dem inte styra hela din ekonomi. Vi agerar lätt på våra känslor. Tar konstiga beslut och börjar agera på irrationella sätt. Ta fram en struktur och strategi för din ekonomi och dina investeringar när du är lugn. Här kan du läsa mitt inlägg om hur man får koll och struktur på sin ekonomi. Och bryt för allt i världen inte dina strategier och strukturer när känslorna sparkar in dörren!

Var medveten om att det kommer ibland att storma på börsen. Det kan vara stora vågor med fina uppångar och branta nedgångar. Likväl kommer det inträffa händelser i ditt privatliv som kommer smälla upp dörren på vid gavel och låta alla möjliga kritiska röster och ifrågasättningar välla in.

Skapa en bra struktur för din ekonomi och ta fram en hållbar investeringsstrategi och porta känslorna från banken. Då minskar du risken att låta rädsla eller girighet styra dina investeringar in i stormiga vatten. Det gör att du kan sitta lugnt i båten oavsett hur marknaden eller ditt privatliv stormar.

Sammanfattning

Var medveten om dina känslor, och på vilket sätt de påverkar dina ekonomiska mål. Låt känslorna förbli drivkrafter och motivation till ditt investerande. Men låt dem inte ta över rodret och slå omkull din struktur och strategi helt och hållet.

Var medveten om att dina känslor är den största faran för dina investeringar.

Skribent: Herman Strandh/Ung Privatekonomi. 

Författare Redaktionen