Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-03

Lättad ledning på Ericssons årsstämma

En lättad VD för Ericsson berättade för de församlad 500 aktieägarna att Ericsson nu går med vinst!

Strategin som ska vända siffrorna för Ericsson har börjat ge effekt, 5Grullas ut, dock snabbast i Nordamerika och i Nordostasien, medan t.ex. Europa halkar efter.

Aktiespararna frågade om uppgifter i media om att företag tvekar att investera och bedriva verksamhet i Sverige på grund av att 5G inte är utbyggd och att man hellre väljer länder med 5G för sin verksamhet och sina investeringar? VD svarade att det går trögt i Sverige. Operatörerna söker spektrum men konkurrerar också med varandra om marknaden och pressar priserna och att det leder till trögheter för utbyggnaden. 

På Aktiespararnas fråga om vad som kan lösa upp denna tröghet och hur den bästa tänkbara miljön ska se ut för att investeringarna i 5G ska få fart i Europa svarade VD Börje Ekholm igen att den hårda konkurrensen bland operatörerna och kostnadspressen bromsar utbyggnaden i Europa. "Kina har tre operatörer, Indien tre operatörer medan Europa har 200!"

Aktiespararna frågade också "Vilka fördelar respektive nackdelar finns det för Ericsson att utbyggnaden av 5G går olika fort i världen? VD svarade att "Det bästa för Ericsson vore om utbyggnaden var snabbare i Sverige och Europa  och ungefär likadan i Nordamerika och Asien. 

"Finns det några hälsoaspekter att hålla under uppsikt när det gäller 5G?" VD svarade att "hälsoaspekterna är något vi kontinuerligt följer och bevakar"

"I norden bygger man ut fibernäten medan man i många andra delar av världen satsar mer på luftburen teknik. Vilket är bäst?"  VD svarade att "Fiber är bra och kan lätt användas för 5G, men nu kommer även luftburen teknik som kommer ha mycket hög prestanda, så båda teknikerna är bra för framtiden." Aktiesparnas Christopher Ödmann frågade också om de finansiella målen med en rörelsemarginal på 10% till 2020 och 12% till 2022. "Hur ska Ericsson nå målen?" VD Börje Ekholm svarade att " Strategin med ökad närvaro på marknader och med våra konkurrenskraftiga produkter och konkurrenskraftiga stukturer, så ska vi nå målen på 12% rörelsemarginal!"

"Hur går det med jämställdheten i Ericsson?" Ekholm svarade att " Det går inte så mycket framåt. Vi behöver göra mer. Ericsson behöver fler kvinnor på tekniska positioner i bolaget!"

Aktiespararna frågade också om hur Ericsson ser på möjligheten till hybridstämmor? "Möjligheten att följa stämmor direkt och även kunna rösta på distans? Borde inte Ericsson vara en av de första bolagen som inför den här typen av stämmor?" VD svarade att "Det väl närmast var en fråga till styrelseordföranden?" Styrelsens ordförande Ronnie Leten svarade med stöd av VD Börje Ekholm att "vi följer utvecklingen på det här området men kan inte säga när det kommer genomföras."      

Övriga frågande var Folksam som frågade om etik och hållbarhet och enskilda aktieägare som bl.a. frågade hur Ericsson hanterar krav på övervakning från olika aktörer, stater m.m. VD svarade att Ericsson följer de lagar och regler som gäller i olika länder.

Stämman tog 1 timma och 45 minuter och 69.25% av rösterna i bolaget var närvarande. En anmärkningsvärd detalj var att Ericssons styrelse inte fick igenom förslaget att köpa aktier över börs, (Incitamentsprogrammen) utan reservförslaget med aktieswaps istället var det som fick stämmans stöd.

Bevakare: Christopher Ödmann

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.