Du är här

2017-09-11

Lättnadsrally i Asien

wysiwyg_image

Flertalet asiatiska börser handlades upp på måndagen i lättnad över att det inte blev något missiltest från Nordkorea under helgen. Samtidigt bidrog Nordkoreas varning om repressalier, om FN:s säkerhetsråd antar USA:s förslag till tuffare resolutioner, till att tygla optimismen.

"Investerare var ganska nervösa förra veckan inför en eventuell Nordkoreamissil eller liknande incidenter, men nu när veckoslutet är över är det för stunden lättnad som gäller", sade Masahiro Ichikawa, strateg på Sumitomo Mitsui Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Tokyobörsen visade den starkaste uppgången. En svagare yenkurs mot dollarn, sedan den amerikanska valutan stabiliserats på låga nivåer efter förra veckans markanta nedgångar, gav skjuts åt exportorienterade aktier.

Statistik från Japan på morgonen visade att maskinorderingången steg 8,0 procent i juli jämfört med i juni, vilket var klart över väntade +4,1 procent.

Siffror från Kina i lördags visade stigande pristryck i augusti. KPI-inflationen steg till 1,8 procent från 1,4 procent i juli. Det var över väntade 1,6 procent, till stor del beroende på högre livsmedelspriser men även andra varor och tjänster noterade högre prisökningstakt.

Även PPI-inflationen var högre än väntat.

I Hongkong avancerade byggmaterialbolaget Sinoma efter nyheten att det köps upp av ett annat statligt kontrollerat bolag i samma sektor.

Den kinesiska elbiltillverkaren Byd steg med 7,2 procent på Hongkong-börsen sedan en kinesisk regeringsföreträdare uppgett att landet överväger ett förbud mot förbränningsmotorer i bilar.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.