Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-16

Latvian Forest städar garderoben

Efter att all skog i Lettland i våras avyttrades till SCA uppstod en tvist om bonus för affären, vilket styrelsen informerade om på årsstämman. Vid bolagets bildande hade avtal om detta tecknats med de tre grundarna. Men många träd har vuxit upp sedan dess och i tidigare årsredovisningar har olika budskap om avtalen redovisats. Ett har reglerats tidigare. På dagens agenda fanns ett förslag om förlikning med styrelsens tidigare ordförande.

Styrelsens nuvarande ordförande Martin Hansson förklarade att det var en mycket komplex fråga om och hur avtalet skulle tolkas, bl.a. har införande av IFRS krånglat till värderingen av skogen. Ska man få bonus bara för att träden växer?

För att slippa lägga tid och pengar på rättsprocesser så har man enats om att mötas halvvägs.

Det noterades också att styrelsen under tidigare år inte fått några arvoden.

Stämman beslöt acceptera förlikningen på 2.5 mkr

Kvar finns en tvist med den tidigare VD:n Fredrik Zetterström som avgick 2016.
Där har förhandlingarna strandat och han har begärt skiljeförfarande för sitt krav på 378 t€.

Aktiespararnas representant var mer irriterad på den tidigare bristfälliga informationen om att man inte var överens om avtalen än på själva bonusen då denna varit känd sedan länge.

Kort dagordning, lång sittning

Trots att det bara fanns 3 frågor på dagordningen blev det långa diskussioner på samtliga.

Nästa punkt var ändring av bolagsordningen så att man inte var begränsad till att bedriva skogsbruk i Lettland. En stor aktieägare ville begränsa mandatet till Baltikum men blev nedröstad.

Slutligen ville man slopa rösträttsdifferentieringen och de två kvarstående aktieägarna med röststarka A-aktier var båda representerade. Det blev därför stor förvåning när det visade sig att den ena inte hade gått med på förslaget. Efter en förvirrad diskussion klubbades beslutet men de flesta insåg att man inte hade juridiken bakom sig och förslaget lär nog dyka upp på nästa årsmöte igen.

Ny skog

Bortsett från alla problem så har bolaget börjat om från början fast med en ny strategi, där man förvärvar större block av skogsfastigheter i stället för enstaka små. I Q3-rapporten fanns avtal om ca 3 460 ha skog. Bolaget är skuldfritt och har gått om pengar i kassan så vi ser fram emot fler spännande affärer.

Bolagsbevakare: Per Lundin

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.