Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-13

Levererar och expanderar – spelkometen rusar på börsen

wysiwyg_image

Spelbolaget THQ Nordic redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på 326 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018.

Genomsnittet av sex analytikers estimat låg på 308 miljoner kronor, enligt Bloomberg News.

Nettoomsättningen uppgick till 1.381 miljoner kronor, mot väntade 1.205 miljoner.

Operativt ebit blev 194 miljoner kronor, upp från 106 miljoner motsvarande kvartal året innan.

"Vi har beslutat att från och med det här kvartalet redovisa operativt EBIT för att ge en rättvisande bild av den operativa verksamheten. Detta alternativa nyckeltal exkluderar avskrivningar på förvärvsrelaterad goodwill, övervärden av specifika affärsområden och varumärkesrättigheter", skriver THQ.

Satsar i Tjeckien – och expanderar till Oceanien

THQ Nordic köper dem Pragbaserade spelutvecklaren Warhorse Studios som ligger bakom spelet Kingdom Come:Deliverance. Köpeskillingen uppgår till motsvarande 33,2 miljoner euro på en kassa- och skuldfri basis.

Warhorses nettoomsättning under 2018 uppgick till cirka 42 miljoner euro med en justerat ebit om cirka 28 miljoner euro.

"Warhorse Studios är en av Europas ledande oberoende studios och jag är stolt att välkomna dem THQ Nordic-gruppen. Kingdom Come: Deliverance, som nu har sålt över 2 miljoner exemplar, har varit en stor succé sedan spelet släpptes för exakt ett år sedan. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med grundarna, som kommer leda studion under stor kreativ frihet samt den kreativa utvecklingen i framtiden", kommenterar THQ:s vd Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

Samtliga immateriella rättigheter till Kingdom Come: Deliverance ingår i förvärvet.

THQ Nordic köper även 18POINT2, en förläggare av spelprodukter i Australien.

Förvärvet innebär att THQ utökar sitt globala nätverk och etablerar en lokal plattform för fortsatt utveckling i Australien och Nya Zeeland, i linje med den långsiktiga globala tillväxtstrategin, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen uppgår till cirka 1,9 miljoner euro på en kassa- och skuldfri basis plus tilläggsköpeskilling om maximalt 0,4 miljoner kopplad till uppfyllandet av ett antal kommersiella mål. Under 2018 uppgick 18POINT2s nettoomsättning till cirka 15,6 miljoner euro samt ett ebit-resultat om cirka 2,3 miljoner.

Aktien rusar

THQ Nordic lyfter rejält på börsen. Vid 13.30-tiden är aktien upp så mycket som runt 14 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.