Du är här

2018-07-15

Lexington ser möjligheterna

wysiwyg_image

Lexington ser en positiv utveckling on-line. Stora aktörer kliver in i marknaden, vilket enligt ledningen skapar möjligheter. Lexingtonbutikerna är fortsatt stabila och den egna webb-shopförsäljningen växer. Det berättade vd Kristina Lindhe på årsstämman i maj.

Trots att Lexingtonledningen inte är nöjd med fjolårets resultat så tycks den inte misströsta. Lexington ser uppenbarligen fler möjligheter än svårigheter i spåren av den branschglidning som sker mot digital handel.

Förra hösten uppgraderade Lexington sin webbsida med bättre funktioner och, i några länder, översättning till det lokala språket. Marknadsföring sker numera huvudsakligen genom digitala media. Lexington har därtill investerat i ett logistikcenter i USA.

Avtal har slutits med flera stora e-tailers, utan att det hittills visat sig i siffrorna, konstaterade vd.

”Vi har stora e-tailers som är på väg in. Vi kommer att fortsätta att arbete med omstruktureringen online. Det handlar inte bara om vilka kunder vi har utan mycket på hur vi gör det in-house. Det kräver resurser och kompetens. Vi fortsätter med det interna”. Så beskrev på årsstämman vd Kristina Lindhe bolagets ansträngningar att anpassa sig till marknadens nya förutsättningar.

Multi-kanalstrategi

Ibland vill Lexingtons kunder handla i butik, ibland på nätet. Detta köpbeteende bemöter Lexington med hjälp av en så kallad multi-kanalstrategi.

Lexington har öppnat ett antal butiker på strategiska lägen, övertygade om att kunderna vill möta varumärket fysiskt i butik.

Trafiken i butik är inte alltid lönsam. Trots det är det inte bara Lexington som satsar på egna butiker. Även de stora e-handlarna öppnar butiker idag, konstaterade Kristina Lindhe på årsstämman. Ett exempel är Amazon. I Sverige har Boozt och Ellos öppnat butiker.

Utvecklingen för butikshyror återspeglar inte den konkurrens som fysiska butiker har fått ifrån internet. Enligt Lexingtons styrelseordförande Tommy Lindhe verkar hyresvärdarna inte ha någon verklighetsförankring. De erbjuder fortsatt höga hyror vid omförhandlingar av hyreskontrakt.

Lexington är selektivt gällande vilka hyreskontrakt som det ska behålla i förhoppningen att värdarna framöver ska bli mer mottagliga för hyresjusteringar. Helst vill Lexington ha omsättningsbaserade hyror.

Ledningen tror att Lexington är tillräckligt stort för att klara av en multi-kanalstrategi. Idag har Lexington 28 egna butiker och många kopplingar till e-tailers.

Mats Andersson från Nordea Fonder undrade om online-satsningen var dyr att genomföra?

Kristina Lindhe medgav att så var fallet. ”Det kräver vissa investeringar”, förklarade hon och gav ett exempel: ”Vi hade diskussioner med en kund som vill in. De har krav att vi ska matcha vår teknik till en kund med omodern teknik”.

Helt utan risker och farhågor är sammanfattningsvis inte Lexingtons multi-kanalsatsning. Inte minst då Lexingtons redan uppbyggda, fysiska affär påverkas av de omvälvande marknadsförutsättningarna.

wysiwyg_image

Bildtext: ”Vi befinner oss på en marknad där det händer mycket just nu. Det gör att det är oroligt. Många av våra kollegor har haft det tufft. Det är ganska generellt. Det beror på att de fysiska återförsäljarna har en negativ trend. Inte bara i Sverige, utan i hela Europa. I USA är läget ännu värre än här, vad man kan se. Här hemma är det inte så illa, faktiskt”, sade vd Kristina Lindhe på årsstämman.

Affärspartners olycka lämnar efterverkningar

Fjolårets sjunkande omsättning innebar ett hack i Lexingtons tillväxtkurva. Hälften av försäljningstappet kom från Sverige.

Minskningen inom heminredning ligger inom de traditionella säljkanalerna, förklarade vd.

Ledningen räknar med att det kommer ta tid att få tillbaka förlorad försäljning. Samtidigt tror den att förutsättningar finns för att heminredning ska kunna utvecklas positivt, givet att Home-sortimentet lätt kan beställas via nätet.

Lexington påverkas av att affärspartners går dåligt. På stämman nämndes några exempel på kunder som haft stora svårigheter; Sova-butikerna i Sverige, Globus i Schweiz och Stockmann i Finland.

Varuhuset Stockmann, som representerar traditionell fysisk handel, har enligt Lexington haft stora problem med inköp och logistik. Att Lexington inte utvecklats bättre i Finland beror på Stockmann.

Lexington har förvisso haft en positiv utveckling på Stockmann, trots att det stundtals stått tomt i hyllorna som inte fyllts på. Det finns en potential när Stockmann löst det problemet, trodde vd.

Aktiespararnas ombud Åsa Wesshagen frågade på årsstämman om Stockmann var organiserat på samma sätt som det svenska varuhuset NK?

Hon fick svaret att så inte var fallet. Stockmann hade en enda inköpsavdelning och nio butiker.

Åsa Wesshagen ställde även frågan: När hamnar resultatet i svarta siffror på sista raden?

Styrelseordföranden Tommy Lindhe svarade på Aktiespararnas fråga: ”Vi har en ambition att öka försäljningen igen. Det är nödvändigt. Om det kommer i år, eller nästa år - Det får vi se. Kristina har sagt att det är på mycket på gång”.

Åsa Wesshagen ifrågasatte de höga revisionskostnaderna som hade ökat kraftigt relativt året innan. Huvudansvarig revisor Erik Uhlén från Grant Thornton kunde inte svara på vad orsaken till höjningen var utan lovade istället att återkomma med svar till Aktiespararna efter stämman.

Stor styrelseförändring

Två nya ledamöter invaldes i styrelsen; Elin Ankerblad och Helena Nordman-Knutson. Båda är oberoende. Aktiespararna hade gärna sett att det funnits tre oberoende ledamöter i styrelsen. Åsa Wesshagen bad att få det antecknat till protokollet.

Storägaren Staffan Persson lämnade styrelsen efter tio år som ledamot. Enligt uppgift som gavs på stämman har Staffan Persson har valt ett annat sätt att jobba.

Nils Vinberg stod inte heller till förfogande för omval efter att ha suttit med i styrelsen i fem år.

Huvudägaren Kristina Lindhe & Co Holding ansåg inte det var någon dramatik med den styrelseförändring som stämman beslutade om, trots att i praktiken halva styrelsen byttes ut och trots att den andra största ägaren lämnade styrelsen.

Författare och bevakare: Åsa Wesshagen

wysiwyg_image

Bildtext: Lexingtons årsstämma hölls i de egna lokalerna på Kungsholmen i Stockholm. De avgående ledamöterna, Staffan Persson och Nils Vinberg, var inte närvarande på stämman, varmed avtackningen av dem sköts upp till ett annat tillfälle.

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.