Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-08

Linton: ”Det är en svår fråga”

wysiwyg_image

Mitt under rådande pandemin var det osäkra tider, vissa sektorer tog mycket stryk och flera företag permitterade sina anställda, trots det ökade direktörernas styrelsearvoden med nära nio procent enligt en studie som SvD har tagit del av.

Slaget mot världsekonomin i samband med Corona beskrevs som det värsta sedan andra världskriget. Börsbolagens bolagstämmor kunde hållas digitalt med begränsad debatt och insyn.

En undersökning som revisionsbyrån PWC har gjort visar att krisen inte syntes på styrelseledamöternas arvoden i de större börsbolagen. Där klubbades ökningar på arvoden med 8,7 procent i genomsnitt.

Ägarrepresentanterna motiverar vanligtvis de höjda ersättningarna med att arvoden är högre utanför Sveriges gränser. Så är det, rent generellt menar partnern på PWC, Anna Gaustring Boman.

– Sen har styrelsearbetet blivit alltmer komplext, inte minst i pandemin har det blivit tydligt, säger hon, till SvD.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton är beredd att hålla med och menar att styrelserna i många fall fick arbeta hårdare under pandemin. Men han menar också att det inte ser snyggt ut med höjda ersättningar när anställda skickas hem.

– Det är en svår fråga. Jag har svårt att superrasa över det här, även om jag förstår att man kan bli upprörd, säger han.

Han menar vidare att en del stämmor hann hållas innan de riktiga konsekvenserna av pandemin stod helt klara.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.