Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-24

Lista: 17 aktier som svenska banken tror mest på just nu

wysiwyg_image

17 aktier som är Swedbanks favoriter på börsen just nu.

Det är vad som finns i den nya uppdateringen av bankens Fokusportfölj – en balanserad aktieportfölj där fokus ligger på kvalité.

Den sektor som banken tror mest på i nuläget är verkstad, där man har 44% av sina innehav i portföljen. De bolag inom sektorn som Swedbank tror på är ABB, Assa Abloy, Atlas Copco, Lindab, Munters, Nibe, Sandvik och Securitas.

Både ABB och Assa Abloy rankas som två av de mest undervärderade kvalitetsbolagen i Europa, enligt en ny lista från analyshuset Morningstar.

Swedbank är inte heller ensamma om att gilla Lindab, både vi på Aktiespararna och Carnegie kom nyligen ut med köprekommendationer på bolaget.

Sandvik levererade också en kvartalsrapport för fjärde kvartalet som många analytiker beskrev som full pott och bolaget belönades med flera köpstämplar och höjda riktkurser.

Tror på folkatkien 

Inom konsument-sektorn tror Swedbank mest på Electrolux och Viaplay Group. Electrolux vinstvarnade återigen inför sin kvartalsrapport för några veckor sedan, men aktien har repat sig efter det.

Inom hälsovård tror Swedbank, likt många andra, på AstraZeneca. Läkemedelsjätten har gått som tåget på börsen under de senaste månaderna, men har fallit tillbaka några procent under den senaste veckan.

Inom bank och finans tror Swedbank på Investor, Nordea och Handelsbanken. Bank-aktierna har gått starkt under en längre tid, givet att räntan blivit allt högre, och folkaktien Investor levererade en bra kvartalsrapport nyligen och aktien har – likt Sandvik – fått högre riktkurser och köpstämplar efter rapportsläppet.

En favorit inom fastighetsbranschen 

Inom fastighetsbranschen tror Swedbank på Erik Selins Balder och inom Telekom/IT har man valt att lägga sina aktier i Hexagon och Telia.

Telia kom med en vinstvarning inför sin rapport nyligen men aktien har varit så nedryckt på börsen under de senaste veckorna, att något större fall inte märktes.

Av de 17 aktier som finns med i Swedbanks Fokusportfölj (och som alla nämns i artikeln ovan) har alla fått en köpstämpel av banken förutom ABB, Nibe och Astra Zeneca som har fått behåll.

 

LÄS MER: Då toppar styrräntan i Sverige

LÄS MER: Veckans aktie - sälj innan vinsterna dyker 

Författare Eric Emanuelsson