Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-06

Lista: Tre aktier att köpa när Kina öppnar upp igen

wysiwyg_image

Foto: Shutterstock

Idag ser man allt fler tecken på att Kina inom kort kommer att öppna upp ekonomin igen efter 30 månader av nolltolerans mot covid-19. I en morgonkommentar presenterar Ålandsbanken ett flertal potentiella vinnare på börsen av en sådan återöppning. Bland dem ser vi läkemedelsjätten.

Någon officiell bekräftelse av att Kinas policy gällande covid-19 har ändrats har ännu inte bekräftats, däremot har Ålandsbanken noterat flera lättnader av testnings- och karantärskrav trots att siffran av nya fall av covid är hög. 
 
Under 2022 väntas den kinesiska ekonomin att växa med 3,2%, något som är långt under landets målsättning som ligger på 5-6%. Skulle vi se en fullskalig återöppning av ekonomin under de kommande månaderna så kan dock tillväxten stiga upp till 6-7%. Detta skulle kunna lyfta den globala tillväxten med 0,15%-0,3%. 
 
Vidare presenterar banekn tre potentiella vinnare av ett kinesiskt återöppnande - Boliden, Kone och läkemedelsjätten Astra Zeneca. Ser man bakåt i tiden har efterfrågan på koppar och zink mestadels drivits av efterfrågan från kinesisk byggindustri. En ökning av efterfrågan från Kina kan leda till stora priseffekter vilket skulle kunna med fördel påverka metallföretagt Bolidens resultat. 
 
Kone har mer än 35% av sin verksamhet i Kina. Enligt Kone själva så motsvarar de volymer som försenats konsekvent av corona bekämpningen i landet  (främst påbörjade, ej färdigställda projekt) 1-2 års volymer för ny utrustning. Man spår även möjligheter till att serviceverksamheten kommer att påverkas positivt av ökad rörlighet i Kina. 
 
Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har en betydande exponering mot Kina och ökande mobilitet i landet borde rimligtvis påverka bolaget positivt.  

Genrellt sätt påverkas även nordiska exportföretag positivt av ökad rörlighet i det kinesiska samhället. 

Författare Jessika Bouveng