Du är här

2018-07-11

Ljummen rapport från Bulten

wysiwyg_image

Fordonsunderleverantören Bultens halvårsrapport visar en stark försäljningsökning för det andra kvartalet. Även orderingången ökade markant. Rörelseresultatet var dock oförändrat jämfört med för ett år sedan, varför rörelsemarginalen föll.

"Mycket stark tillväxt under andra kvartalet med ökad nettoomsättning och orderingång om 14,5 respektive 11,7 procent. Tillväxten drivs framför allt av upprampning av tidigare kommunicerade kontrakt men också av god efterfrågan inom Bultens kundsegment", kommenterar vd Tommy Andersson i rapporten.

Bulten redovisar ett rörelseresultat om 57 miljoner kronor för det andra kvartalet (57). Nettoomsättningen uppgick till 810 miljoner kronor (708) och rörelsemarginalen blev 7,1 procent (7,9). Resultat efter skatt stannade på 40 miljoner kronor (39).

"Den lägre rörelsemarginalen förklaras av ökade världsmarknadspriser på stål och övriga metaller samt av en ojämn produktionstakt på grund av upprampning av nya modeller under kvartalet samt att föregående år var positivt påverkat av återvunnen fordran", förklarar Tommy Andersson vidare.

Inför kommande kvartal lutar sig Bulten på LMC Automotives prognoser, som i sin senaste version talar om europeisk produktion av både lätta fordon och tunga kommersiella fordon som väntas öka med 1,9 procent under 2018.

"Bulten har en stark position inom sin nisch och de långsiktiga tillväxtmöjligheterna ser goda ut med inkommande volymer från tidigare tecknade kontrakt till ett årligt värde om drygt en halv miljard kronor i full produktionstakt år 2020", skriver Bulten, som bedömer förutsättningarna för att vinna nya affärer som "fortsatt goda".

Författare Oskar Krantz

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.