Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-10

Ljusning i dansk banksektor

wysiwyg_image

Den danska banksektorn har haft en rad utmaningar efter finanskrisen 2008/2009. En hög inhemsk skuldsättning har agerat bromskloss för den danska banksektorn som även brottas med höga kreditförluster. Nu ser Ålandsbanken allt bättre utsikter för bankerna i Danmark.

Nyligen träffade Ålandsbankens analytiker företagsledningarna för de största bankerna i Danmark. En av de främsta insikterna som erhölls under mötet var att pressen på utlåningsmarginalerna tycks avta. Bankerna har under de senaste fyra åren varit negativa kring utlåningsmarginalerna, men nu tycks ett visst trendskifte skönjas. För 2017 är intrycket att marginalerna ska vara stabila i sektorn.

Nya regler för bolån i Danmark gör att intäkterna från detta affärsområde kommer att öka under 2017 för de danska bankerna. Ålandsbanken lyfter däremot fram att det är sannolikt att provisionsintäkterna får det svårare med tanke på att MiFID II-regleringen implementeras i mitten av 2017.  

Kreditförluster har länge varit en utmaning för de danska bankerna. Under flera år har stora kreditförluster tagits ofta kopplade till jordbrukssektorn. Ljusare tider kan dock skönjas nu. Priset på mjöl har stigit från 1,86 danska kronor per liter i juni 2016 till 2,61 kr per liter under januari 2017. Priset på griskött har även stigit med dryga 20 procent under samma period. 

Förhoppningsvis kan de högre livsmedelspriserna lugna krisen inom den danska jordbrukssektorn och de danska bankerna kan möjligen återvinna en del av sina kreditförluster längre fram.

Slutsatsen som Ålandsbanken drar är att danska banker har tagit stora kreditförluster sedan finanskrisen och ligger i en helt annan fas i kreditcykeln än de svenska bankerna. Allt som allt ser Ålandsbanken positivt på sektorn och har Danske Bank som favorit.

Källa: Ålandsbanken

Författare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.