Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

Ljusning i sikte för Brighter?

Tre veckor för sent, enligt Aktiebolagslagens bestämmelser, höll Brighter på onsdagseftermiddagen sin årsstämma med rekordmånga aktieägare närvarande - trots sommarvärmen.

Anledningen till det stora intresset torde knappast vara de lysande vinsterna - under 2020 var omsättningen ca 12 MSEK och förlusten ca 230 MSEK! Trots den i sammanhanget blygsamma omsättningen kostade styrelse och ledning 16,7 MSEK, varav flera styrelseledamöter fakturerade arvoden som var betydligt högre än de som bolagsstämman beslutat.

Många företag drabbades förra året hårt på olika sätt av pandemins härjningar, så även Brighter, men dessutom blev både styrelseordförande och vd misstänkta för insiderbrott vilket sänkte marknadens förtroende. Båda har sedermera avgått från sina poster, men revisorn avstyrker ansvarsfrihet för dem på grund av att de lånat ut stora summor av företagets pengar utan att begära säkerhet eller ens förankra besluten i styrelsen. Den avgångne styrelseordföranden Sjöstedt stred för sin sak och argumenterade för att få ansvarsfrihet vilken dock inte beviljades av stämman.

En aktieägare företrädde ca 70% av närvarande aktier, varför stämmoordföranden advokat Mattias Anjou endast behövde fråga denne om vilka förslag han stödde. Rösträkning behövde således aldrig ske. En annan aktieägare föreslog att en särskild granskningsman skulle tillsättas för att granska Brighters mellanhavanden med det bolag som lånat, och inte betalat tillbaka, de stora summor som tidigare ordförande och vd beslutat om - trots att de inte hade befogenhet till detta. Storägaren med ca 70% av rösterna valde att rösta nej till detta förslag varför det alltså föll.

Som om inte allt ovanstående räckte för att stöka till det för Brighter så tillsatte styrelsen kvällen före årsstämman en ny, tillförordnad, vd (Erik Lissner) som inte var närvarande. Den förre, tillförordnade, vdn (Christer Trägårdh) valdes idag till styrelsens ordförande.

Inga styrelseledamöter var fysiskt närvarande vid stämman, men några av dem fanns med elektroniskt via mycket dåliga ljudförbindelser. Det framgick dock att den nya styrelsen någon gång i augusti ska presentera en plan för bolagets framtid.

Då återkommer vi till varför det var ett rekordstort antal aktieägare fysiskt närvarande vid dagens stämma. Enligt vad som berättats driver några personer på sociala medier, såsom Twitter och FaceBook, tesen att Brighter går en enastående framtid till mötes. Dessa förhoppningar har medfört en stor tillströmning av nya aktieägare och kraftigt stigande aktiekurs och ännu mer haussande vilket sammantaget innebär att det blir en självuppfyllande profetia. Det märktes att det var premiär i stämmosammanhang för många av dessa aktieägare.

Att inte lyckas hålla årsstämma inom sex månader från bokslutsdatum, att personer i styrelse och ledning misstänks för brott, att styrelseledamöter fakturerar bolaget stora summor som inte beslutats av någon stämma, att administrationen inte har tillräckliga resurser att, i tid, sammanställa en anmälningsförteckning etc är, var för sig, rejäla varningssignaler. När de, som i Brighter, staplas på varandra finns det all anledning att vara vaksam. Därmed inte sagt att det måste fortsätta att gå dåligt för Brighter framöver, man har ju en stor tillgång i de stora förlustavdragen som för lång tid kan kvittas mot eventuella vinster.

En rörig rapport från en mycket rörig stämma.

Bevakare och skribent: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.