Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-18

Ljusning för tillverkningsindustrin

wysiwyg_image

Läget inom framförallt tillverkningsindustrin har förbättrats i spåren av covid-19, men totalt sett är förändringarna små för omsättningstapp.

Det visar Konjunkturinstitutets extramätning bland företag, som publicerades på tisdagen. Den baseras på frågor om hur företagen påverkats av coronaviruset. Denna enkät samlades in den 10-12 augusti, och jämförs med förra enkäten den 27-29 juli.

Det är nu en något mindre andel företag som svarar att de har ett omsättningstapp på mellan 26-50 procent, 13 procent uppger nu det alternativet vilket är 3 procentenheter mindre jämfört med förra undersökningen. Samtidigt är det en något större andel företag som uppger att de har ett tapp på upp till 25 procent. Det är nu 41 procent som svarar det alternativet vilket är 4 procentenheter högre jämfört med förra undersökningen.

Jämfört med svaren för två veckor sedan uppger nu en betydligt mindre andel företag inom tillverkningsindustrin att de har ett omsättningstapp. Då var det 69 procent av företagen som uppgav att de tappat upp till 50 procent av sin omsättning. Nu är motsvarande siffra drygt 50 procent.

Både företag inom investerings- och konsumtionsvaruindustrin bidrar till att tappet i omsättning inte är lika stort. För företag inom insatsvaruindustrin är omsättningen i princip oförändrad jämfört med förra undersökningen.

Även för bygg- och anläggningsverksamhet är det nu en mindre andel företag som har ett omsättningstapp.

Det är fortsatt små förändringar inom samtliga sektorer beträffande svaren på frågan om risken för att verksamheten ska behöva avvecklas. Risken fortsätter att minska långsamt jämfört med tidigare undersökningar, och risken är fortfarande störst inom tjänstesektorn.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.