Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

LO: LÅT "HÖGTRYCKSEKONOMI" PRESSA NED ARBETSLÖSHETEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Återhämtningen i svensk ekonomi är i gång, men långtidsarbetslösheten har stigit till rekordhöga nivåer. För att få ned arbetslösheten krävs ett högt tryck i ekonomin via finanspolitiska stimulanser.

Det sade LO:s chefsekonom Ola Pettersson vid en pressträff på torsdagen där LO presenterade sin nya konjunkturprognos.

"Återhämtningen är på gång, men den behöver stöd under flera år", sade han.

Han sade att krishanteringen varit klart mycket bättre under coronapandemin än under finanskrisen och att den ekonomiska politiken framåt bör fokusera på arbetslösheten, genom ett högt tryck via finanspolitiken, men också utbildnings- och arbetsmarknadspolitik.

LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström sade att det krävs ett högt tryck i ekonomin via finanspolitiken för att få ned arbetslösheten. Penningpolitiken har inte har så mycket kvar i verktygslådan.

På en fråga från Nyhetsbyrån Direkt vad LO tycker att Riksbanken ska göra svarade Ola Pettersson att det är finanspolitiken som kan göra störst skillnad nu.

"Vårt budskap till Riksbanken är att de ska vara försiktiga och inte börja höja räntan i förtid, utan låta vad vi hoppas blir en stimulerande finanspolitik verka. Låt oss gemensamt arbeta för att pressa ned arbetslösheten mot nivåer vi inte sett på länge, det är budskapet till Riksbanken", sade han.

LO har räknat på effekterna av att ett finanspolitiskt paket på totalt 150 miljarder kronor, vilket skulle leda till 200.000 nya jobb och att arbetslösheten minskar.

"Det skulle på några års sikt ge oss en arbetslöshet på 4,5 procent i stället för de 7 procent som vi räknar med i prognosen. Ett sådant här paket skulle kunna göra stor skillnad", sade Åsa-Pia Järliden Bergström.

Med ett sådant paket skulle det finansiella sparandet visa ett underskott på 1 procent av BNP per år och att den offentliga skulden ligger kvar på 37 procent av BNP, i stället för att minska som den skulle göra med ett överskott enligt nuvarande mål.

"Det är inte en hög nivå. Vi föreslår inte att skulden ska öka utan ligga på en något högre nivå än enligt det finanspolitiska ramverket", sade hon.

Åsa-Pia Järliden Bergström sade också att risken för att en sådan politik skulle leda till en överhettning i ekonomin är liten. Arbetslösheten har sedan 90-talskrisen bara tillfälligt varit ned mot 6 procent och inflationen har i genomsnitt legat under Riksbankens mål.

"Nu bör vi testa och pressa arbetsmarknaden hårt och se om vi kan nå längre ned än en arbetslöshet på 6 procent", sade hon.

Vad gäller innehållet i det tänkta finanspolitiska paketet sade Åsa-Pia Järliden Bergström att klimatomställningen innebär stora behov av statliga investeringar i energi, infrastruktur och bostäder. LO vill också se satsningar på välfärden, med högre personaltäthet, bättre anställningsförhållanden och att förbättra och värdesäkra de offentliga försäkringarna.

"Ett sådant paket ska hjälpa oss att ha en högtrycksekonomi", sade hon.

Ola Pettersson konstaterade att långtidsarbetslösheten stigit till rekordhöga nivåer, vilket är kostsamt för såväl samhället som för de drabbade individerna.

"Det är ett av de absolut största samhällsproblem som vi står inför", sade han.

För att få ned långtidsarbetslösheten behövs ett kompetenslyft. Vidare är det viktigt att värna ingångsjobb för arbetslösa i Sverige, där LO vill att arbetskraftsinvandring endast ska ske till yrken där det finns en brist i Sverige. LO vill också stärka omställningsförmågan.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.