Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

LÖFVEN: SKÄRPER REGLER FÖR NATTKLUBBAR, HÖJER GRÄNS FÖR PUBLIK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen skärper reglerna kring nattklubbar, förlänger lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och höjer gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer, för sittande publik.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur-, demokrati- och idrottsminister Amanda Lind samt Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Stefan Löfven sade att vi på flera håll i världen ser en allvarlig smittspridning och att vi även ser en allvarlig utveckling här i Sverige.

"Vi kan inte utesluta att vi hamnar i en så svår situation igen (som i våras). Det vi gör rätt nu får vi tillbaka i positiv bemärkelse sedan", sade Löfven.

"Vi har ett allvarligt läge, trötta eller inte, less eller inte, alla måste ta sitt ansvar. Följ regler, följ rekommendationer", fortsatte han.

Löfven sade att regeringen skärper regler kring nattklubbar, "under den tid det behövs", eftersom "för många brister och trängsel har rapporterats för många gånger".

Han sade att det blir respektlöst när personal på sjukhus sliter hårt och sedan ser hur folk festar på nattklubbar.

Mikael Damberg preciserade att högst 50 personer får vistas samtidigt på dansställen.

Löfven sade vidare att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader till den 31 maj 2021, och att lagstiftningen justeras kring allmänna sammankomster, de som kan genomföras på ett smittsäkert sätt med sittande publik får en gräns på 300 personer. Länsstyrelserna har möjlighet att sätta ett lägre antal om smittoläget skulle förändras.

Han sade att han förutsätter att kultur- och idrottssektorer tar sitt ansvar.

Johan Carlson sade att vi har en lång tid framför oss med viruset och att det är viktigt att vi har en stor acceptans för rekommendationer och regler.

"Vi är fortfarande mitt uppe i en pandemi", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.