Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-03

Lönsamhet går före volym hos Skanska

Det var mantrat som både ordföranden och VD upprepade under årsstämman i Skanska den 27 mars på Stockholm Waterfront.

Byggverksamheten som svarar för 85 procent av intäkterna har gått knackigt i år. Rörelsemarginalen ligger på svaga 0,7 procent mot målet 3,5 procent. Bygg har haft det motigt i många år med svaga vinster och stora avskrivningar i projekten framför allt i USA och Polen. Det lär dessutom dröja innan siffrorna stiger igen. VD Anders Danielsson har angett 2021/22. Först då kan bygg nå de finansiella målen. Även om aktien senaste kvartalet stigit lite försiktigt, avspeglar en nedtryckt kurs marknadens betyg.

Övriga verksamheter, Bostadsutveckling men framför allt Kommersiell utveckling, har gått bra förra året och till och med överträffat målen.

 

Långvägaren i Skanska, VD sedan två år, Anders Danielsson har rivstartat med en kraftig bantning och decentralisering i organisationen. Hans recept på högre effektivitet i rörelsen. Med striktare urval av projekt, fokus på kärnverksamheter och enbart uppdrag i hemmamarknader vill VD betvinga den svaga lönsamheten i Bygg. Det kan komma att leda till lägre omsättning för Skanska framöver, men som framhölls följer inte lönsamheten omsättningen.

”Svensk bostadsmarknad kommer vara tuff framöver” enligt VD, men han anser att Skanska står stadigt och har en bra mix. De stora infrastukturprojekten ska bolaget inte längre att konkurrera om. Däremot har Kommersiell fastighetsutveckling förutom ett rekordår också stor tillväxtpotential framför sig, framför allt i USA. Där har Skanska idag fyra kontor och det blir fler enligt VD.

Sedan fem år erbjuder Skanska ett brett aktiesparprogram. 11.200 personer eller 34 procent av de anställda deltar och är aktieägare. De flesta i Sverige och USA. Det är inte en sammanhållen grupp som Handelsbankens Oktogonen, men sammantaget är de den fjärde största ägargruppen i Skanska. Fem till 10 procent av bruttolönen kan avsättas till aktieköp. För att täcka upp köper Skanska aktier över börs för motsvarande 30 Mkr per månad. Programmet är väl implementerat och utvärderingar visar att gruppen aktieägare är mer engagerade i verksamheten och står för en lägre personalomsättning än icke aktieägare.

Bevakare: Maria De Geer

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.