Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-24

LOOMIS: SER TENDENSER TILL NY VÅG AV OUTSOURCING I USA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Loomis tror att den rådande pandemisituationen kan trigga en ny våg av outsourcing, framför allt på den amerikanska marknaden.

"Det kan handla om att många banker lägger ut sin ATM-affär och att fler kunder installerar Safepoint. Vi kan redan se att det finns tendenser åt det hållet. Det händer i Europa också, men mest i USA", säger Loomis vd Patrik Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det andra kvartalet installerade Loomis något över 1.000 exemplar av sitt kontanthanteringssystem Safepoint i USA, ungefär lika många som i det första kvartalet. Vd:n hade tidigare flaggat för att installationstakten riskerade att minska med tanke på de utmaningar pandemin medför.

"Där hade jag fel. Safepoint har utvecklats mycket bättre än vad jag hade tänkt mig. Att vi hade nettoinstallationer på strax över 1.000 är en helt otroligt eftersom vi knappt fick komma ut till kunderna. Bland annat har vi fått ett kontrakt på 350 nya Safepoint från en stor snabbmatskedja och det finns ytterligare ett antal stora kontrakt som ligger i pipeline", säger Patrik Andersson.

Med det sagt så känns det inte givet att Safepoint ska nå en försäljningstillväxt på 15-20 procent i USA i år, ett intervall som Patrik Andersson tidigare betecknat som "en god indikation".

"Det kanske kan bli något ansträngt att komma upp exakt i de talen, men inte långt ifrån", säger han nu.

Loomis personalintensiva USA-verksamhet har hela tiden löneinflationen hängande över sig. Nu kan den kraftigt ökade arbetslösheten i USA komma att bidra på ett positivt sätt.

"Nu ska man inte önska att folk inte har jobb, men får vår del kan det bli lättare. I det korta perspektivet är det många som får statligt stöd i USA och då finns det inte riktigt samma incitament att gå till jobbet. På sikt tycker vi att det kan bli en bättre arbetsmarknad för oss. Det har varit en jätteutmaning för oss att hitta folk", säger Patrik Andersson.

I det stora hela, givet pandemiläget, tycker Patrik Andersson att Loomis gör ett "väldigt bra" resultat i det andra kvartalet.

"USA gör ett fantastiskt kvartal med förbättrade marginaler och fina Safepointsiffror. Europa lite mer utmanande men vi vänder upp i juni och gör ett positivt resultat. Det går åt rätt håll", säger han.

Den organiska försäljningstillväxten i Europa blev -29 procent i det andra kvartalet. Kvartalet förbättrade sig månad för månad och i juni noterades en organisk tillväxt på ungefär -20 procent, enligt Patrik Andersson.

"Vi ser att det blir bättre även i juli", kommenterar vd:n.

Loomis rörelseresultat (ebita) i Europa landade på -71 miljoner kronor i det andra kvartalet. Även på den här fronten förbättrades läget successivt under kvartalet och i juni enskilt noterades ett positivt rörelseresultat.

"Vi ser en direkt korrelation mellan lönsamhet och hur länderna har öppnat upp. UK är värst drabbat eftersom de knappt öppnat upp ännu, medan Spanien och Frankrike är väsentligt bättre under juni", säger Patrik Andersson och tillägger att UK inte nådde positivt rörelseresultat i juni.

Loomis ebita-resultat i det andra kvartalet blev 202 miljoner kronor, jämfört med analytikernas förväntade 138 miljoner enligt Infront. Resultatet lyftes med cirka 80 miljoner kronor då flera av Loomis europeiska bolag fick statligt stöd, i huvudsak permitteringsstöd.

Enligt Loomis har de direkta extra kostnaderna i kvartalet som pandemin medfört, så som sanering av fordon och skyddsutrustning, varit högre än de statliga stöden.

Loomis har som mål att nå en omsättning på 24 miljarder kronor 2021, ett mål bolaget "inte gett upp", enligt vd:n. En beståndsdel i tillväxtmålet är förvärv.

Hur har pandemin påverkat er förvärvsagenda?

"Vi har jobbat med några affärer under kvartalet, men det har lugnat ner sig och det är inte samma aktivitet. Men jag tror att det här (pandemin, reds anm) kan komma att skaka om hela branschen där det finns några konkurrenter som har det ganska tufft. Jag kan tänka mig att det kan komma några case till marknaden i höst som vi inte hade sett i annat fall och multiplarna kan komma ner något också. Det är lugnt nu, men jag förväntar mig en ökad aktivitet i höst", säger Patrik Andersson.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.