Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

LUFTHANSA: EU GODKÄNNER STATSSTÖD PÅ 9 MDR EUR MED VILLKOR (NY)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen godkände på onsdagen Tysklands statliga stöd på 6 miljarder euro för att rekapitalisera det krisdrabbade flygbolaget Lufthansa.

I stödet ingår också statliga garantier på 3 miljarder euro.

Kommissionen ställde många villkor, bland annat att Lufthansa överlåter start- och landningsrättigheter till konkurrenter vid flygplatserna i Frankfurt och München.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

Kommissionen sade att stödet inte överskrider det som behövs för att göra Lufthansa livskraftigt. Lufthansas egna kapital kommer inte att överskrida nivån från före utbrottet av coronaviruset.

Rekapitaliseringen undviker insolvens, som skulle ha stora återverkningar på tysk sysselsättning, förbindelser och utrikeshandel, skrev kommissionen.

Enligt Tysklands affärsplan ska staten lösa in både lånet och rekapitaliseringsinstrumentet senast 2026. Inom 12 månader måste Tyskland lägga fram en trovärdig exit-strategi, om inte den statliga inblandningen sänks under 25 procent till dess.

Före statens exit förbjuds utdelningar och återköp av aktier. Ersättningen till Lufthansas ledning, inklusive bonusar, begränsas fram till dess att 75 procent av stödet har återbetalats.

Fram till dess att 75-procentsgränsen nås förbjöd kommissionens beslut också korsvisa subsidier inom företagsgruppen och köp av mer än 10 procent i en konkurrent.

Lufthansa måste även ge upp 24 dagliga slots i Frankfurt och München till konkurrerande bolag, så att de kan skapa en bas vid dessa flygplatser på upp till fyra flygplan.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.