Du är här

2017-06-30

Lundin Gold gör nyemission

 Lundin Gold siktar på att ta in runt 200 miljoner dollar i en riktad emission i början av nästa år för att kunna ta den ecuadorianska guldfyndigheten Fruta del Norte till produktion. Detta utöver det finansieringspaket om upp till 450 miljoner dollar som nyligen säkrades. Dessutom pågår samtal med banker om att kunna låna närmare 350 miljoner dollar.

Det säger vd Ron Hochstein i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"För att kunna finansiera alla utgifter siktar vi på att ta in ett par hundra miljoner dollar i en riktad emission i början av nästa år. Det skulle kunna bli redan senare i år men huvudspåret är ändå i början av nästa år", säger han.

Beträffande utvecklingen av själva fyndigheten ska den fysiska konstruktionsfasen under jord börja i oktober i år för att senare leda till att den första guldproduktionen tar sin början i slutet av 2019.

"Det är väldigt viktigt att vi kommer i gång med produktionen. Man har genom åren sett så många projekt som drar ut på tiden. Så det är viktigt för oss. Och så vitt vi kan bedöma så pekar allt mot att vi kommer i gång under det fjärde kvartalet 2019. Det skulle faktiskt kunna bli så att vi kommer i gång något tidigare", säger Lundin-chefen.

Guldbolaget beräknas kunna nå full produktion under 2021.

"Vi börjar i slutet av 2019. Sedan har vi 2020 då vi successivt ökar produktionen och når då full produktion 2021".

Hur mycket över 300.000 uns/år kan ni komma upp i mätt i topproduktion?

"Det skulle kunna hamna över 400.000 uns/år om vi hittar malm med tillräckligt hög guldhalt. Det finns vissa geologiska indikationer på att så skulle kunna bli fallet".

Utgifterna för hela Fruta del Norte-projektet är uppskattat till totalt över 680 miljoner dollar från halvårsskiftet i år till andra kvartalet 2020 då den kommersiella produktionen kommer i gång på allvar, förklarar vd.

De totala produktionskostnaderna som är beräknade till 609 dollar per uns tror vd inte går att sänka så mycket mer:

"Jag tror mer på att vi kan lyfta produktionen genom att hitta mer guld och genom att sänka våra investeringsutgifter. Produktionskostnaderna tror jag är väl avvägda för tillfället".

Vad gäller nödvändiga miljötillstånd förklarar Ron Hochstein att de viktigaste redan är plats men att ett antal mindre tillstånd fattas.

Ecuador som nyligen fått en ny president i form av Lenín Moreno, tidigare vice-president under hans företrädare Rafael Moreno beskriver Lundin-vd:n:

"Han är liksom sin företrädare vänligt inställd till gruvbrytning och affärer överlag".

Ron Hochstein ser inga större risker för politiska uppror eller att milis- eller miljögrupper skulle hindra gruvbrytningen.

"Nej, jag ser inga sådana större hot".

Förvärv ligger knappast högst upp på dagordningen för Lundin Gold:

"Visst, vi tittar på förvärvsmöjligheter. Men jag tror vi har fullt med det vi har och att komma i gång med vår produktion. Efter det, när vi har sänkt riskerna i vår enda tillgång skulle vi kunna tänka oss förvärv. I första hand är Latinamerika intressant. Men vi utesluter inte heller vare sig Syd- eller Nordamerika på längre sikt".

Guldpriset som för närvarande ligger kring 1.250 dollar per uns är inget som får guldchefen att ligga sömnlös:

"Vi har ju break-even vid runt 600 dollar och då ska man veta att många andra bolag har break-even vid cirka 900 dollar per uns, så där ligger vi bra till".

Det generella intresset för Lundin Gold-aktien från investerarhåll beskriver vd som gott, men till viss del avvaktande:

"En del investerare väntar nog på att vi kommer lite närmare produktion, medan många andra ser en möjlighet att investera på attraktiva nivåer nu, inför en omvärdering av bolaget i samband med att vi närmar oss produktion".

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.