Du är här

2017-09-04

Lundin Mining överväger storförvärv

wysiwyg_image

Lundin Minings vd Paul Conibear öppnar i en intervju med Dagens Industri för förvärv av sådan storlek att bolaget förändras i grunden.

"Nu, med den finansiella kapacitet vi har, är det möjligt för oss att göra affärer som förändrar Lundin Mining i grunden. Vi vill på några års sikt öka produktionen av basmetaller från 400.000 ton per år till 600.000-800.000 ton och vi vill helst växa inom koppar", säger Lundin Minings vd Paul Conibear till tidningen.

Bolaget har nettokassa på cirka 10 miljarder kronor efter försäljningen av andelen i kongolesiska koppargruvan Tenke tidigare i år.

Paul Conibear säger till tidningen att han kan acceptera att bolagets nettoskuld i förhållande till ebitda-resultatet stiger till tre vid ett förvärv, "absolut inte högre än fyra". Det betyder att Lundin Mining har kapacitet att betala mer än 50 miljarder kronor, enligt tidningens beräkningar.

Lundin Mining är enligt intervjun berett att lägga bud på stora, noterade bolag. Boliden finns dock inte "på listan".

Han säger vidare att bolaget helst växer i Chile och Peru där bolaget kan dra nytta av sin närvaro. Han menar vidare att extra utdelning och återköp "inte skapat värde till de långsiktiga ägarna" historiskt i gruvbranschen och sådana initiativ kommer längre ned på prioriteringslistan än utveckla existerande projekt och förvärv av nya tillgångar.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.