Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

LUNDIN MINING: VINST OCH OMSÄTTNING HÖGRE ÄN FÖRVÄNTAN- SAMMANF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lundin Mining redovisade ett nettoresultat som översteg det analytikerna i Infronts sammanställning räknat med. Gruvbolaget ger ingen produktionsprognos för den totala kopparproduktionen 2020 på grund av strejken i Candelaria. För Chapada återinförs produktionsprognosen, som har sänkts jämfört med tidigare bedömning.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Resultat bättre än väntat. Lundin Minings nettoresultat blev 122 miljoner dollar (26,4) i tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett nettoresultat på 92,1 miljoner dollar. Det justerade ebitda-resultat låg på 300 miljoner dollar. Försäljningen summerades till 601 miljoner dollar (539) och här låg Infronts konsensusprognos på 575 miljoner.


Ingen produktionsprognos för total kopparproduktionen. Lundin Mining ger ingen produktionsprognos för den totala kopparproduktionen 2020 på grund av strejken i Candelariagruvan i Chile. Tidigare, i det andra kvartalet i år, skrevs prognosen för kopparproduktionen 2020 till 251.000-274.000 ton. I tredje kvartalet producerade Lundin Mining 61.444 ton koppar och det var i linje med vad analytiker räknat med.


Återinförd och sänkt prognos för kopparproduktion Chapada. För Chapadagruvan i Brasilien sänks produktionsprognosen till mellan 45.000 och 50.000 ton, vilket är lägre än tidigare 51.000-56.000 ton. I september i år slopades prognoserna för Chapada-verksamheten i spåren av en verksamhetsstörning. Prognosen för Chapada avser 60 dagar av produktion med en ungefärlig produktionskapacitet om 30 procent som en konsekvens av verksamhetsstörningar tidigare i september.


Investeringsprognos 2020 indragen. Lundin Mining lämnar inga investeringsprognoser för Candelariagruvan för året. Prognosen drogs tidigare i oktober när en överenskommelse inte nåtts mellan fackförbundet Candelaria AOS Union. Den förra capex-prognosen låg på 450 miljoner dollar för 2020, för samtliga verksamheter. För enbart Candelaria var den tidigare prognosen 230 miljoner dollar. För resterande verksamheter upprepas investeringsprognoserna. Prospekteringsbudgeten beräknas fortsatt till 35 miljoner dollar, vilket är en upprepning sedan tidigare.


Märkbara framsteg vid Candelaria enligt vd. Framsteg vid Candelariagruvan gjordes under tredje kvartalet för att optimera verksamheten till dess att den kan återupptas så fort en överenskommelse med det strejkande fackförbundet nås, skriver vd Marie Inkster. I Chapadagruvan fortlöpte verksamheten starkt fram till sent i kvartalet. För Eagle och Zinkgruvan fortsatte produktionen på en bra nivå under kvartalet, enligt vd som pekar på att bolaget dragit nytta av stärkta nickel-, koppar- och zinkpriser. Återuppstart av zinkexpansionsprojektet vid portugisiska Neves-Corvo ska enligt plan genomföras i början av nästa år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.