Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-11

MÄKLARSTATISTIK: BORÄTTSPRISER +1% I JULI, VILLAPRISER +2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i juli jämfört med föregående månad. Villapriserna steg 2 procent.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 5 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 3 procent samtidigt som villapriserna stigit 7 procent.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För juli innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för maj-juli jämförs med motsvarande viktade medelvärde för april-juni. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med februari-april.

"Det råder fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden, särskilt med tanke på att det är mitt i sommaren. Antal sålda bostadsrätter under juli uppgick till drygt 8.200 vilket är 27 procent fler än i juli 2019. Det såldes nästan 4.100 villor vilket är en ökning med 8 procent mot förra året", sade Per-Arne Sandegren.Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån
==============================================================
Bostadsrätter
Riket 1 -1 3
Storstockholm 0 -4 2
- Centrala Stockholm 1 -1 5
Storgöteborg 1 0 4
- Centrala Göteborg 2 2 3
Stormalmö 4 3 0
- Centrala Malmö 1 -1 1

Villor
Riket 2 5 7
Storstockholm 2 3 6
Storgöteborg 1 3 5
Stormalmö 1 4 7

Fritidshus 9
==============================================================

Bild: Priser bostadsrätter

Bild: Priser villorK/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.