Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-08

MÄKLARSTATISTIK: VILLAPRISER UPP I JUNI, MÅNGA SÅLDA BOSTÄDER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsrättspriserna i riket som helhet var oförändrade i juni jämfört med föregående månad samtidigt villapriserna steg 2 procent. Det såldes också många bostäder i juni.

Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

"Den minskning i antal sålda bostadsrätter och villor vi noterade i maj jämfört med förra året vändes i juni till en ökning. Jämfört med juni förra året ökade villor med 3 procent medan antalet bostadsrätter ökade med 14 procent och nådde en rekordnivå med över 10.000 sålda", säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Han noterar vidare att antalet sålda bostäder i Sverige under det förta halvåret i år, coronapandemin till trots, nådde rekordnivåer.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket som helhet, i glidande medelvärde, sjunkit 3 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har stigit 4 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 2 procent samtidigt som villapriserna stigit 5 procent.

Fastighetsbyrån konstaterar att bostadsrätter och villor går åt olika håll, särskilt tydligt på tre månaders sikt med en nedgång för bostadsrätter och en uppgång för villor.

"Nu efter fyra månader med corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats så dramatiskt som många befarade. Antal affärer ligger på ungefär samma nivå som förra året och priserna har varit relativt stabila. Samtidigt har både utbud och efterfrågan svängt fram och tillbaka under våren och vi kan se helt olika tendenser för olika bostadstyper", säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

Erik Olsson Fastighetsförmedling tar fasta på att utbudet av bostäder visserligen är högt, men att det till stor del består av personer som säljer innan de köper.

"De kan låta bli att sälja om de inte får tillräckligt bra betalt. Då säljs det färre bostäder snarare än att priserna går ner om köparnas betalningsvilja sjunker", skriver de i en kommentar.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För juni innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för april-juni jämförs med motsvarande viktade medelvärde för mars-maj. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med januari-mars.


Prisutveckling procent m-m 3 mån 12 mån

==============================================================

Bostadsrätter

Riket 0 -3 2

Storstockholm -1 -5 2

- Centrala Stockholm -1 -4 4

Storgöteborg 1 -1 4

- Centrala Göteborg 1 0 2

Stormalmö 0 -3 -1

- Centrala Malmö 0 -4 1

Villor

Riket 2 4 5

Storstockholm 1 1 4

Storgöteborg 1 3 5

Stormalmö 1 3 7

Fritidshus 9

==============================================================


Bild: Priser bostadsrätter

Bild: Priser villorK/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.