Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA

MÅNDAG DEN 26 OKTOBER

=====================

- Tyskland: IFO-index oktober kl 10.00

Har stigit fem månader i rad men nu väntas en nedgång till 92,7 från 93,4, med dämpade förväntningar medan nuläget återhämtar sig något.


TISDAG DEN 27 OKTOBER

=====================

- USA: order varaktiga varor (prel) september kl 13.30

Steg 0,4 procent i augusti och nu väntas en uppgång med 0,3 procent. Exklusive den volatila transportsektorn antas en uppgång med 0,4 procent.

- USA: hushållens konfidensindikator oktober kl 15.00

Hushållens förtroende har successivt återhämtat sig efter det kraftiga raset i våras, och fick en rejäl skjuts uppåt i september. Nu väntas en ytterligare liten uppgång med index på 102,8.


ONSDAG DEN 28 OKTOBER

=====================

- KI: barometerindikator oktober kl 9.00

Konjunkturbarometern har stigit kraftigt från bottennivåerna i april, särskilt industrins förtroende, men nu i oktober spås en viss nedgång. Den samlade barometerindikatorn väntas ha sjunkit till 94,2 från 94,5 i september.

Industrins konfidensindikator spås vara 105,7 efter oväntat höga 105,8 förra månaden medan hushållsförtroendet väntas ligga på 88,5, jämfört med 88,3 föregående månad.

I Europa, med en klart allvarligare smittspridning som följts av skärpta restriktioner, syns att förtroendet bland hushåll och tjänsteföretag vikit på sistone.


- SCB: detaljhandel september kl 9.30

Den svenska detaljhandeln har totalt sett stått emot coronapandemin bra då det framför allt är konsumtionen av tjänster som hushållen dragit ned på, även om också delar av detaljhandeln drabbats hårt. I augusti ökade detaljhandelns försäljning med 3,0% y/y, vilket nu väntas dämpas till 2,6% i september, enligt Infronts analytikerenkät. Den ökade smittspridningen pekas ut som en risk framöver, även om det är tjänstekonsumtionen som i första hand lär påverkas.


TORSDAG DEN 29 OKTOBER

======================

- BOJ: räntebesked kl 4.00

Centralbanken kommer enligt medieuppgifter sänka såväl tillväxt- som inflationsprognosen, men det antas inte föranleda någon förändring i den penningpolitiska hållningen, som redan är mycket expansiv. Möjligen kan det bli en förlängning av något av de särskilda covid-19-relaterade programmen.

Att Yoshihide Suga valts till ny premiärminister spås heller inte förändra policyn, utan innebär en fortsättning på den nuvarande samverkan mellan finans- och penningpolitiken.


- EMU: konjunkturbarometer oktober kl 11.00

Har stigit fem månader i rad till 91,1 i september, men nu väntas en nedgång till 89,6 i oktober. Konjunkturen visar tecken på att vika, framförallt i tjänstesektorn där PMI sjönk till 46,2 från 47,0.


- USA: BNP (est) 3 kv kl 13.30

Efter den kraftiga nedgången på 31,4 procent (i beräknad årstakt) andra kvartalet ses nu en lika kraftig rekyl uppåt på 32,5 procent tredje kvartalet.

Capital Economics tror att efter ett starkt tredje kvartal väntas en mer dämpad uppgång under fjärde kvartalet, på cirka 4,5 procent. Investeringar stiger kraftigt och detaljhandeln har utvecklats bra, men i andra riktningen pekar att ett stimulanspaket tycks dröja även om det blir storslam för Demokraterna i valet, samtidigt som ökningen av antalet fall av covid-19 ökar sannolikheten för nya restriktioner.


- Tyskland: KPI (prel) oktober kl 14.00

Bevakas som en indikation om utvecklingen i hela euroområdet, med bäring för ECB. Här spås en nedgång i inflationstakten till -0,3 från -0,2 procent.


- ECB: räntebesked kl 13.45

Väntas hålla såväl depositräntan som QE-programmet oförändrade vi detta möte.

Förnyad spridning av covid-19 och nya restriktioner i spåren av det har åter börjat tynga den ekonomiska aktiviteten i euroområdet, vilket inte gått ECB förbi.

ECB-chefen Christine Lagarde har flaggat för att uppgången i smittade har kommit tidigare än väntat och att detta utgör en tydlig risk mot de ekonomiska utsikterna.

Det har kommit flera duvaktiga signaler från ECB-ledamöter sedan mötet i september, men rådet är inte enigt om brådskan i att sjösätta nya åtgärder. Chefekonom Philip Lane

Det kan leda till att ECB-chefen vid detta möte nöjer sig med en hint om att mer stimulanser är på väg.

I december, när ECB har tillgång till nya prognoser som även inkluderar 2023, väntas ECB utöka sitt köpprogram PEPP, i Bloomberg News enkät är medianprognosen 500 miljarder euro till totalt 1.850 miljarder euro. Räntan väntas däremot fortsatt ligga still de kommande åren.


FREDAG DEN 30 OKTOBER

=====================

- Tyskland: BNP (est) 3 kv kl 8.00

Klarade sig lite bättre än euroområdet som helhet under andra kvartalet men sjönk ändå 9,7 procent, för tredje kvartalet väntas en uppgång med 6,8 procent.


- EMU: BNP (est) 3 kv kl 11.00

Efter nedgången med 11,8 procent andra kvartalet väntas nu en uppgång med 8,8 procent tredje kvartalet.

Commerzbank spår en uppgång med 11,0 procent under kvartalet. Den starkaste tillväxten väntas komma från Frankrike och Spanien, där också nedgången andra kvartalet var kraftigast.

Även om en del investerare kan vara överraskade över den starka tillväxten så kommer marknaden inte att se på dessa siffror med någon större tillfredsställelse.

"Utsikterna framöver har förmörkats av den senaste tidens uppgång i antal smittade. Många regeringar har massivt stramat åt coronarestriktionerna igen. Även om det troligen inte utlöser en ny recession, så kommer det att bromsa återhämtningen", skriver Commerzbank.

De tror att varken EMU eller USA kommer att återvända till förpandemiska nivåer innan slutet av 2021.


- EMU: KPI (prel) oktober kl 11.00

Inflationstakten ligger under noll för första gången sedan maj 2016, och sjönk i september till -0,3 procent. Även i oktober väntas en negativ prisutveckling om 0,3 procent, medan kärninflationen väntas ligga kvar på 0,2 procent.


- USA: konsumtion och inflation (PCE) september kl 13.30

Konsumtionen steg 1 procent i augusti och väntas öka lika mycket denna månad. Kärninflationen, som inte varit i lika stort fokus under pandemin, väntas ha ökat något till 1,7 procent.


- USA: Chicago PMI oktober kl 14.45

Av de regionala indexen har Kansas och Philadelphia stigit medan Empire (New York) sjunkit i oktober. Chicago-PMI steg i september till 62,4 men nu antas en rekyl nedåt.

ISM:s nationella inköpschefsindex för industrin vek ned något i september efter fyra månaders uppgång.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.