Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

TISDAG DEN 23 JUNI

==================

- EMU: PMI (prel) juni kl 10.00

Inköpschefsindex vände upp i maj från rekordlåga nivåer i april, som därmed verkar ha varit botten i coronakrisen. Det sammanvägda inköpschefsindexet steg till 31,9 i maj från 13,6 i april, fortsatt extremt lågt men ändå en uppgång. I korten i juni ligger också en fortsatt uppgång, till 41,0.

"Mest troligt kommer återhämtningen att fortsätta i juni när ekonomierna öppnar upp. Även om det fortfarande finns risk för bakslag och det kommer ta tid för efterfrågan att återgå till normala nivåer förbättras i alla fall utsikterna, om än från låga nivåer", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Tjänstesektorn är klart hårdast drabbad av coronakrisen, med nedstängningar och social distansering, och tjänste-PMI spås även nu ligga klart under industri-PMI.


- SCB: försäljningsindikator kl 10.00

SCB:s nya snabbare indikator för försäljningen i näringslivet, baserad på momsuppgifter. I april syntes ett fall på 13 procent i årstakt, en nedgång som borde ha mildrats i maj i linje med andra tecken på att det värsta är över men att det fortsatt är ett svagt läge.


- USA: Markit PMI (prel) juni kl 15.45

Även här spås en fortsatt återhämtning. Det sammanvägda inköpschefsindexet steg till 36,4 i maj från 27,0 i april, och väntas nu fortsätta upp till 44,0.ONSDAG DEN 24 JUNI

==================

- KI: konjunkturbarometern kl 9.00

Efter det kraftiga raset i april vände den sammanfattande barometerindikatorn upp något i maj, i linje med mycket annan data som också pekar på att botten var i april och att det nu sker en återhämtning, om än från en låg nivå. I denna riktning talar också de extramätningar som KI gjort sedan majbarometern, som generellt visat på ett förbättrat läge hos både företag och hushåll.

Swedbank menar i ett marknadsbrev att förtroendeindikatorer nu blir allt mer intressanta för att få en uppfattning om styrkan i återhämtningen.

"Ingen sektor av de stora aggregaten i KI-barometern är förskonad från krisen men vid den förra mätningen uppdagades en fiskkrok. Vi räknar med en fortsatt förbättring i juni men barometern kommer troligtvis att fortsatt indikera ett betydligt svagare stämningsläge än innan krisen bröt ut", skriver de.


- Tyskland: IFO-index juni kl 10.00

Den tunga tyska konjunkturindikatorn steg i maj, men nivån är ändå den näst lägsta sedan den tyska återföreningen. Det var förväntningsindex som drog upp, med en rejäl uppgång, medan index över det aktuella läget fortsatte ned, men den är i alla fall ändå något över lägstanivåerna från finanskrisen. Nu i juni väntas en fortsatt uppgång i IFO-index, till 85,0 från 79,5.TORSDAG DEN 25 JUNI

===================

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Har seglat upp som en av de viktigaste indikatorerna för att snabbt kunna följa utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden. Antalet nyanmälda arbetslösa formligen exploderade i slutet av mars, till historiskt aldrig skådade nivåer, men har från en topp på närmare 6,9 miljoner nya arbetslösa den första veckan i april stadigt tickat ned vecka för vecka, till 1,5 miljoner föregående vecka.

Även om nivåerna fortsatt är långt över vad som tidigare registrerats ses det ändå som ett tecken på att det värsta är förbi, men en del bedömare har noterat att takten i nedgången avtar vecka för vecka. De senaste veckorna har också det totala antalet personer som får arbetslöshetsunderstöd börjat sjunka, ytterligare något som pekar mot att det går i rätt riktning, även om nedgången än så länge är ganska liten.FREDAG DEN 26 JUNI

==================

- SCB: detaljhandel maj kl 9.30

Coronapandemin har förstås slagit mot den svenska handeln, men klart mindre än i andra länder och även mindre än befarat, då hushållen visat sig oväntat motståndskraftiga.

I april minskade försäljningen med 1,3 procent i årstakt, klart mindre än den nedgång om 4,5 procent som väntades enligt Infronts analytikerenkät. Nu i maj tror flera bedömare att försäljningen kan ha ökat i årstakt, delvis drivet av ett svagt maj i fjol.

Detaljhandeln är osedvanligt tudelad, där det framför allt är olika typer av sällanköpsvaror som drabbats medan livsmedel och även hemrelaterade varor sålt desto bättre.

Swedbank noterar att korttransaktioner från bankens egna kunder visar på en återhämtning från bottennivåerna i mars, men att exempelvis kläder och skor fortsatt säljer betydligt sämre än i fjol.

Dessa trender bekräftas även från annat håll, ICA ökade sin försäljning med 7,7 procent i årstakt i maj, medan Svensk Handel Stil redovisade stora tapp för försäljningen av kläder (-26,3 procent) och skor (-46,3 procent). Det kan också noteras att Svensk Handels egen mätning visat på en bättre framtidstro hos butikshandlarna i maj, med en fortsatt uppgång i juni.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.