Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-17

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

ONSDAG DEN 22 JULI

==================

- SCB: försäljningsindikatorn juni kl 9.30

SCB:s nya snabbare indikator för försäljningen i näringslivet, baserad på momsuppgifter, blir den första hårdare datapunkten för juni. Något oväntat visade försäljningen en större nedgång i maj än i april, -15% y/y jämfört med -11%, men med andra tecken på ett ekonomin börjat repa sig bör nedgången ha mildrats nu i juni.


TORSDAG DEN 23 JULI

===================

- SCB: arbetslöshet juni kl 9.30

I maj steg den säsongsrensade arbetslösheten till 8,5% i maj från 7,9% i april och i korten ligger en fortsatt uppgång till 8,8%, enligt Infronts analytikerenkät. Det kan dock noteras att SCB:s AKU-statistik är notoriskt volatil, särskilt på senare tid.

Arbetsförmedlingens veckostatistik har visat att arbetslösheten fortsatt att stiga i juni, särskilt bland ungdomar som inte har kunnat få sommarjobb.

"Vi tror att arbetslösheten fortsatt kommer att öka under hösten och vintern och nå drygt 10 procent", skriver Swedbanks ekonomer i sitt veckobrev.

De noterar att sysselsättningen inte sjunkit så mycket i år, vilket hänger ihop med att många är korttidspermitterade, och lyfter i stället fram antalet arbetade timmar som ett mer rättvisande mått över aktiviteten i ekonomin. I maj var antalet arbetade timmar 9,2% färre än i maj 2019, en liten rekyl upp från -11,2% i maj, och Swedbanks tror på en ytterligare något mindre dålig utveckling i juni.- USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30

Har sjunkit tillbaka från de rekordhöga nivåerna i mars, men har envist bitit sig fast på historiskt mycket höga nivåer och ekonomer har dessutom noterat att nedgången vecka för vecka dessutom blir allt mindre. Med tanke på ökad smittspridning och nya nedstängningar i USA finns risken att den nedåtgående trenden kan komma att vändas.

Föregående vecka noterades endast en nedgång med marginella 10.000 personer, till 1.300.000, vilket dessutom var högre än väntat.FREDAG DEN 24 JULI

===================

- EMU: PMI (prel) juli kl 10.00

Liksom andra konfidensindikatorer har inköpschefsindex i euroområdet studsat upp rejält efter tidigare ras. Det sammanvägda inköpschefsindexet steg till 48,5 i juni från 31,9 i maj, efter bottennoteringen på 13,6 i april.

Det är inte så långt under nivåerna från början av året, på dryga 50, före coronapandemin, vilket gör att utrymmet för fortsatta uppgångar börjar bli begränsat. Bedömare räknar med en fortsatt uppgång till 51,1 i juli, vilket därmed alltså skulle ta upp PMI över 50-strecket som traditionellt ses som skiljelinjen för tillväxt. Analytiker påpekar dock att den exceptionella nedgången och följande rekyl gjort att gamla tumregler får tolkas med försiktighet. De noterar också att

"Eftersom de länder ytterligare lättat på sina smittspridningsåtgärder i juli borde den ekonomiska aktiviteten ha fått momentum, särskilt vad gäller personliga tjänster", skriver Unicredit i ett marknadsbrev.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.