Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-24

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

MÅNDAG DEN 27 JULI

==================


- Tyskland: IFO-index juli kl 10.00

Från historiskt låga nivåer har IFO-indexet klättrat från 74,2 i april till 86,2 i juni. Trading Economics konsensus pekar på ytterligare ökning till 89,3 i juli.

I veckan som var visade Markits preliminära sammanvägda tyska inköpschefsindex ett oväntat stort avancemang till 55,5 stött av återöppningen i ekonomin. Industri-siffran steg upp exakt till den kritiska nivån 50. Nordea framhåller att sentimentsenkäter bevakas noggrant då dessa ger information om hur ekonomin återhämtar sig efter tappet i det andra kvartalet.

"Sentimentsenkäter kan dock vara mindre träffsäkra än tidigare på grund av stora svängningar i den ekonomiska aktiviteten", påpekar Nordea samtidigt.

ING bedömer att IFO-indexet återhämtade sig ytterligare i juli. Oro för en andra våg och en svag återhämtning av världshandeln kommer "troligen att göra förbättringen mer gradvis", lägger ING till.USA: order varaktiga varor juni kl 14.30

Efter ökningen om nära 16 procent av order varaktiga varor i maj, mot april, väntas en fortsatt uppgång om 6,5 procent i juni, jämfört med maj, enligt Trading Economics konsensusprognos.TISDAG DEN 28 JULI

==================


SCB: detaljhandel juni kl 9.30

Efter att minskningen om 1,3 procent i april, mot samma månad 2019, inte varit lika stor som befarat var uppgången om 2,4 procent i maj större än väntat i Infront Datas enkät.

Inför detaljhandelsstatistiken för juni skriver Swedbank att korttransaktionsdata från deras betalningstjänst "indikerar en förstärkning i konsumtionen i juni".

"Transaktionsvolymerna steg till förra årets nivåer under midsommarveckan", skriver Swedbank som lägger till att korttransaktionerna även indikerar att sällanköpsvaruhandeln har stärkts något sedan i maj.


USA: hushållens konfidensindikator juli kl 16.00

Conference Boards indikator över de amerikanska hushållens förtroende avancerade från nivå under 86 i april och maj till 98,1 i juni. För juli är en smärre reträtt till 96,3 förväntad, enligt Trading Economics konsensus.ONSDAG DEN 29 JULI

==================


KI: konjunkturbarometer (juli) kl 9.00

Swedbank bedömer att konjunkturbarometern fortsatte att stärkas något i juli efter den breda uppgången i juni. Banken hänvisar till en "fortsatt återhämtning i Norden, övriga Europa och Asien samt att smittläget i Sverige förbättrats".

KI-indikatorerna väntas trots allt ligga på relativt låga nivåer, lägger Swedbank till.

Barometerindikatorn steg till 75,2 i juni, jämfört med 64,4 för maj och rekordlåga 58,6 i april.


Fed: räntebesked kl 20.00

Ekonomer räknar inte med några policyförändringar vid detta möte, vilket innebär att styrräntan lär lämnas oförändrat i intervallet 0,00-0,25 procent. Däremot väntas kommittéledamöterna ha fortsatt diskussionerna om hur, när och vilka stimulanser som kan sjösättas om den ekonomiska återhämtningen börjar tappa fart.

Vissa ekonomer tror att pressmeddelandet i samband med räntebeskedet åtminstone kan ge en viss vink åt vilket håll det lutar, om det exempelvis kan bli aktuellt med förstärkt framåtblickande guidning, utökade obligationsköp, eller åtgärder för att kontrollera avkastningskurvan.TORSDAG DEN 30 JULI

===================


Tyskland: BNP-estimat 2 kv kl 8.00

Ett BNP-tapp på cirka 11 procent väntas mot det andra kvartalet 2019, enligt Trading Economics konsensus. BNP-fallet i det gångna kvartalet väntas därmed ha varit ungefär dubbelt så stort jämfört med de efter Lehman Brothers fall.

"Särskilt nettoexporten och capex-investeringar väntas ha tyngt BNP hårt", skriver Unicredit i ett marknadsbrev.


- USA: BNP-estimat 2 kv kl 14.30

Konsensusprognosen pekar mot att amerikansk BNP föll med nära 33 procent i årstakt i det andra kvartalet, mot det första kvartalet. ING noterar att statistiken kommer att avslöja hur stort det största BNP-fall som uppmätts blev.

ING räknar med 36,5 procents tapp men påpekar att den skillnaden på marginalen endast har en akademisk betydelse.

"Marknader fokuserar sig i stället på var vi rör oss och data indikerar att USA har upplevt en kraftfull återstuds sedan i maj, lett av konsumenter", framhåller ING.


Tyskland: KPI (prel) juli kl 14.00

Konsensusprognosen pekar mot ett inflationstaktsfall

till 0,4 procent i juli, från 0,8 procent i juni. Tyskland har sänkt momsen från och med den 1 juli, vilket analytiker väntas ha inverkat negativt på prisutvecklingen.FREDAG DEN 31 JULI

===================- Kina: industri-PMI juli kl 3.00

Under natten mot fredagen släpps det officiella kinesiska inköpschefsindexet för juli. Trading Economics konsensus pekar mot en nivå runt 51, liksom i juni.

Nordea räknar med att denna siffra kommer att visa tecken på en utplaning och att det även finns en risk för att den inte når upp emot 51 för juli.

"Viss support för tillverkningsindustrin kan väntas från högteknologisk produktion medan den intensifierade konflikten mellan Kina och USA gör att Kina behöver bli teknologiskt självständigt. Expansion i ett industrisegment kommer antagligen inte att hålla en hög tillväxt uppe i hela tillverkningssektorn", skriver Nordea som också noterar att den inhemska aktiviteten förefaller tappa fart.- EMU: BNP (est) 2 kv kl 11.00

Fredagen bjuder på BNP för euroområdet inför lunch efter fransk BNP på morgonen samt spanskt och italienskt tidigare på förmiddagen och bland annat tysk BNP på torsdagen.

Trading Economics konsensus pekar mot ett fall om 14 procent mot det andra kvartalet 2019. Unicredit konstaterar att nedstängningarna förefaller ha fört med sig en skarp kontraktion under det gångna kvartalet. Trots den historiskt stora nedgång som antas så har hård statistik för maj visat på en starkare återhämtning än väntat. Det är dock svårt att finna hård statistik över utvecklingen för tjänstesektorn, exklusive detaljhandel, varpå prognoserna för BNP-utvecklingen är förenade med stor osäkerhet, lägger Unicredit till.- EMU: KPI (prel) juli kl 11.00

Det första estimatet av euroområdets inflation i juli väntas visa att inflationstakten minskade till 0,2 procent, från 0,3 procent i juni, enligt Trading Economics konsensus. Momssänkningen i Tyskland kan antas ha medfört en minskad inflationstakt för euroområdet i juni, bedömer Unicredit.


- USA: privatkonsumtion, PCE-inflation juni kl 14.30

Den amerikanska privatkonsumtionen väntas ha stigit för andra raka månaden i juni, mot i maj väntas en ökning om 5,8 procent enligt Trading Economics konsensus.

Ökningen om 8,2 procent i maj var historiskt stor efter två raka månader med coronadrivna tapp. Fallet om 12,6 procent i april var även det rekordstort. Inkomsterna har visat en blandad utveckling under coronakrisen och väntas ha varit svagt upp i juni efter ett tapp om drygt 4 procent i maj.

Kärn-PCE har fallit från 1,8 procent i februari till 1,0 procent i juni i spåren av coronakrisen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.