Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-31

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

MÅNDAG DEN 3 AUGUSTI

====================


- Silf/Swedbank: industri-PMI juli kl 8.30

I linje med flera andra indikatorer steg inköpschefsindex för industrin i juni, upp till 47,3 från 40,0 i maj. Infront Datas snittestimat pekar mot fortsatt förbättring i juli över kritiska 50-strecket till 52.


- USA: ISM industri-PMI juli kl 16.00

Väntas enligt Trading Economics ha stigit något till 53,4 från 52,6 i juni.TISDAG DEN 4 AUGUSTI

====================


USA: industriorder juni kl 16.00

Väntas ha ökat med 5 procent i juni efter en uppgång med 8 procent i maj, enligt Trading Economics.ONSDAG DEN 5 AUGUSTI

====================


SCB: BNP (est) 2kv kl 9.30

Det svenska BNP-tappet förutsätts ha varit historiskt stort i det gångna kvartalet till följd av coronavirusets ekonomiska inverkan. Efter ett oväntat svagt plus i det första kvartalet pekar Infront Datas snittprognos mot ett BNP-fall om 7,6 procent under det andra kvartalet.

Det skulle trots allt innebära en något bättre utveckling än Riksbankens senaste prognos om -8,8 procent jämfört med det första kvartalet samt en beskedligare nedgång jämfört med länder som exempelvis Tyskland och USA.

Fokus ligger dock på takten i återhämtningen snarare än hur stort det ekonomiska tappet var i det andra kvartalet. Nordea framhäver att det är "för tidigt att säga om den svenska ekonomin har tjänat på de relativt milda restriktionerna". Det beror även på hur vår återhämtning blir relativt andra länder.
TORSDAG DEN 6 AUGUSTI

=====================


BOE: räntebesked kl 8.00

Inga förändringar väntas och fokus ligger i stället på signaler om den framtida ekonomiska utvecklingen och vad det kan innebära för penningpolitiken.

Commerzbank spår att de kortsiktiga utsikterna kommer att revideras upp till följd av att BNP-tappet under andra kvartalet var lindrigare än befarat. Vidare pekar de på att eventuella kommentarer kring negativa räntor kommer stå i fokus.

"Förra månaden antydde chefekonomen Andy Haldane att översynen av negativa räntor kommer pågå in i andra halvåret 2020. Det är långt ifrån tydligt om BOE vill vara explicita i det här läget… Marknaden fortsätter tro att negativa räntor är möjliga i början av 2021 men prisar inte in det med särskilt stor övertygelse", skriver banken.FREDAG DEN 7 AUGUSTI

====================


- USA: sysselsättning juli kl 14.30

Spås ha ökat med 2,26 miljoner personer i juli, enligt Trading Economics konsensus. Arbetslösheten väntas ha sjunkit till 10,3 procent. I juni ökade sysselsättningen med 4,8 miljoner personer och arbetslösheten var 11,1 procent.

Commerzbank spår att sysselsättningen ökar med 1,5 miljoner och att arbetslösheten sjunker till 10,5 procent.

"Det här skulle tydliggöra att de stigande smittotalen dämpar återhämtningen. Däremot väntas rapporten inte ge några indikationer att ekonomin står inför en ny kollaps", skriver banken.

Även Capital Economics ligger lägre än konsensus och spår en ökning med 1 miljon arbetstillfällen.

"Sedan ökningen med 4,8 miljoner i juni - som väckte hopp om att ekonomin var i en v-formad återhämtning - har en rad indikatorer antytt att takten på återhämtningen i sysselsättningen och bredare ekonomisk aktivitet har avtagit", skriver analyshuset.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.