Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-09

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN

MÅNDAG DEN 12 APRIL

==================

- SEB: boprisindikatorn april kl 6.30

Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, har stigit hittills i år, efter att ha pekat nedåt under fjolårets två sista månader.

I mars steg den till 61, från 57 i februari.

I april för ett år sedan rasade indikatorn däremot till -20 från +47 månaden före. Det var den största nedgången under en enskild månad under indikatorns 17-åriga historia och förklarades med coronapandemin.

Efter att ha fortsatt ned till som lägst -26 i maj tog bostadsindikatorn ett historiskt kliv uppåt från -23 i juni till +24 i juli, för att sedan fortsätta uppåt till som högst +58 i oktober.


- EMU: detaljhandel februari kl 11.00

Sjönk oväntat mycket i januari, med 5,9% m/m och 6,4% y/y. Analytikerna hade väntat sig mer beskedliga nedgångar i detaljhandelsförsäljningen om 1,1 respektive 1,2%.

Den starkaste försäljningen sett till hela EU rapporterades från Sverige, +3,5%.

För februari räknar analytikerna med en uppgång på 1% m/m och en nedgång med 5,7% y/y.TISDAG DEN 13 APRIL

==================

- AF: arbetslöshet mars kl 6.00

I februari sjönk arbetslösheten till 8,7%, från 8,8% månaden före, och Arbetsförmedlingen konstaterade då att läget var stabilare, men att utvecklingen på arbetsmarknaden "står och väger" och att långtidsarbetslösheten var ett orosmoln.

"Osäkerheten runt pandemin och när tillräckligt många kan vara vaccinerade för att restriktionerna ska kunna lättas och samhället återgå till ett mer normalt liv är fortfarande stor. Oavsett kommer återhämtningen ta tid och risken finns att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå", sade Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Sedan februaristatistiken publicerades har veckostatistiken från Arbetsförmedlingen visat en fortsatt nedgång.


- Tyskland: ZEW-index april kl 11.00

Efter en oväntat stor nedgång i november i fjol har ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin varje månad överträffat förväntningarna.

I mars steg index över förväntningarna till 76,6, från 71,2. Analytikerna hade spått en något mindre uppgång till 74,0.

"Den ekonomiska optimismen fortsätter att stiga och bedömarna spår en brett baserad återhämtning i den tyska ekonomin", sade Achim Wambach på ZEW-institutet i en kommentar.

För april ligger förväntningarna på en fortsat uppgång till 79,1.


- USA: KPI mars kl 14.30

Fokus på inflationen har varit stort på sistone, men vare sig utfallen för januari eller februari har visat på någon större risk för skenande inflation i USA.

Inför mars-utfallet ligger förväntningarna på +0,5% m/m respektive +2,4% y/y, medan kärn-KPI väntas ha ökat med 0,2% respektive 1,5%.

Commerzbank skriver i ett kundbrev att den senaste tidens dollarförstärkning beror på de senaste veckornas markanta uppgång i inflationsförväntningarna i USA. De kommande tolv månaderna spar marknaden att USA-inflationen ska nå 2,6%.

"Och viktigare, även för åren därefter räknar marknaden med att inflationen endast ska sjunka gradvis mot Fed 2%-mål", skriver banken.

De tillägger att under loppet av sommaren bör det bli alltmer tydligt att inflationsförväntningarna är överdrivna, åtminstone för de kommande två till tre åren.

"Därefter kommer baseffekten att löpa ut och därför kommer inflationstakten att falla märkbart tillbaka igen", enligt Commerzbank.ONSDAG DEN 14 APRIL

==================

- SCB: KPI mars kl 9.30

Inflationen sjönk oväntat och mycket förra månaden, men väntas rekylera upp igen, drivet av bland annat högre livsmedelspriser.

Enligt Infronts analytikerenkät väntas KPIF-inflationen stiga till 1,8% i mars från 1,5% i februari. Den underliggande KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ha stigit till 1,3% från 1,2% förra månaden. Riksbanken har 1,9% respektive 1,5% i sin prognosbana. Detta blir den sista inflationsstatistiken inför Riksbankens räntemöte senare i april.


- EMU: industriproduktion februari kl 11.00

I januari var industriproduktionen i euroländerna lite starkare än väntat och steg 0,8% m/m och med 0,1% y/y.

Förväntningarna pekade mot att produktionen skulle ha stigit med 0,2% respektive ha sjunkit med 2,4% y/y.

För februari väntar sig analytiker att produktionen ökade 0,5% m/m och minskade med 0,3% y/y.

Industriproduktionen i Europas ekonomiska motor, Tyskland, har varit en besvikelse de senaste månaderna. I februari sjönk industriproduktionen med 1,6% m/m, istället för att stiga med 1,5% som analytikerna hade väntat sig.

Även Frankrike redovisade en oväntad nedgång i industriproduktionen för februari, med hela 4,7% mot en väntad uppgång på 0,5% m/m.


TORSDAG DEN 15 APRIL

==================

- Kantar Prospera: inflationsförväntningar, penningmarknadens aktörer, kl 8.00

Swedbank konstaterar att februariinflationen var en besvikelse för Riksbanken och bjöd på en bred nedgång.

"I mars räknar vi med att flera rekylerande undergrupper och baseffekter lyfter årstakten i KPIF till 1,9 procent", skriver de i ett kundbrev och tillägger att februariutfallet riskerar att dämpa penningmarknadens kortsiktiga inflationsförväntningar något, men de långsiktiga utsikterna väntas vara hyfsat stabila tack vare stödet från ett stigande pristryck i producentledet.


- USA: detaljhandel mars kl 14.30

Efter ett oväntat starkt utfall för januari minskade försäljningen i den amerikanska detaljhandeln klart mer än väntat månaden efter.

För mars räknar analytiker med att försäljningen åter steg, med 4,7% m/m.

Unicredit räknar med att stimulanscheckar och lättade restriktioner ska ha drivit upp efterfrågan.


- USA: Philadelphia Fed index april kl 14.30

"Philly Fed", som visar aktiviteten i tillverkningsindustrin i regionen, har svängt rätt mycket de senaste månaderna.

I mars steg index till 51,8, från 23,1 i februari. Väntat var ett index på 23,0.

För april ligger förväntningarna på en nedgång till 41,3.


- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Var tillfälligt nere under 700.000-strecket i mars, men har sedan ökat igen. Föregående vecka steg antalet nyanmälda arbetslösa oväntat till 744.000.- Politik: Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten, riksdagsdebatt kl 13.00

På morgonen offentliggör finansminister Magdalena Andersson den ekonomiska vårpropositionen, vårändringsbudgeten (sex ändringsbudgetar har regeringen och samarbetspartierna lagt fram) och lämnar en uppdaterad syn på ekonomin. På eftermiddagen blir det debatt i riksdagen.

Swedbank räknar med att ändringsbudgeten ska genomsyras av fortsatta coronastöd.

Sammantaget summerar ofinansierade åtgärder i år till cirka 215 miljarder kronor, varav ungefär hälften avser stöd till jobb och företag.

"Det innebär att en betydande del av åtgärderna syftar till att bevara jobb snarare än satsningar på omställning och investeringar för nya jobb. När riktlinjerna läggs fram i vårpropositionen för den ekonomiska politiken framöver tycker vi att fokus ska skifta betydligt mot det senare. Vi räknar med att politiken kommer att vara fortsatt expansiv nästa år och att inriktningen handlar om att möta utmaningar med en hög arbetslöshet och en åldrande befolkning samt att stödja gröna investeringar", skriver Swedbank i ett kundbrev.

Riksrevisionen har i en rapport nyligen efterlyst att vårbudgeten ska innehålla en plan för hur regeringen avser att återgå till överskottsmålet.

I sin senaste rapport konstaterar Konjunkturinstitutet att de underliggande offentliga finanserna är goda och att den förda finanspolitiken är i linje med det finanspolitiska ramverket.

Därför finns det, enligt Swedbank, inte skäl att tro att några större åtstramningar är att vänta i närtid även om vägen till överskottsmålet stakas ut.FREDAG DEN 16 APRIL

===================


- Kina: BNP 1 kv kl 3.00

I början på mars meddelade Kinas premiärminister Li Keqiang att landets ledare har satt ett tillväxtmål på "över 6 procent" för 2021. Året före angav de inget siffersatt tillväxtmål på grund av osäkerhet kring pandemin. Under 2020 ökade Kinas BNP med 2,3% från föregående år.

De flesta ekonomer räknar med att Kinas ekonomi kommer att växa med 8 procent eller mer i år. IMF:s färska prognos spar en tillväxt i Kina på 8,4% under 2021.

Commerzbanks prognos för första kvartalet ligger på +17,5% y/y, medan Unicredit spar +18,5 y/y och runt 1,0% q/q.- Kina: industriproduktion, detaljhandel, arbetslöshet, fasta investeringar mars kl 3.00

Ett helt batteri med Kina-siffror som väntas visa att ekonomin fortsätter att återhämta sig från pandemin.


- USA: bostadsbyggande mars kl 14.30

Bostadsbyggandet i USA har varit oväntat svagt hittills i år. Och i mars tror analytiker att såväl bostadsbyggandet som antalet nya bygglov ska ha fortsatt sjunka, det förra med 10,3% och de senare med 8,8% jämfört med månaden före.


- USA: Michiganindex (prel) april kl 16.00

Inledde året med nedgångar, men i mars steg Michiganindex oväntat mycket.

I april väntas väntas sentimentet ha fortsatt att förbättras och index preliminärt ha stigit till 88,6, från 84,9 i mars.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.