Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

MAKRO: HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ TISDAGEN

- SCB: KPI juni kl 9.30

Stigande el- och bensinpriser väntas ha dragit upp KPIF-inflationen till 0,5% i juni från 0,0% i maj, enligt Infronts analytikerenkät. KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ha sjunkit till 1,1 procent från oväntat höga 1,2% i maj. Båda utfallen är helt i linje med Riksbankens färska prognoser.

Även om inflationsstatistiken är både volatil och ovanligt svårtolkad i dagsläget när vissa prisuppgifter saknas noterar analytiker att den övergripande bilden står sig - inflationen är långt under Riksbankens mål på 2% och lär förbli det under lång tid framöver.


- Tyskland: ZEW-index juli kl 11.00

ZEW-index, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, har stigit successivt efter det kraftiga raset till -49,5 i mars.

I juni steg det till 63,4 från 51,0 i maj, och uppgången var lite större än analytiker räknat med.

För juli ligger förväntningarna på en liten nedgång till 62,5.

Nordea skriver i ett kundbrev att bland annat ZEW-index förväntningsdelar som redan ligger på extremt höga nivåer, men att de gissar att de kommer att ligga kvar runt samma nivåer.

"Men när tiden går och när aktivitetsuppgångar med uppdämd efterfrågan fyllts så ökar sannolikheten för bakslag", skriver de.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.