Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-10

Malmqvist: Här är största risken på börsen

wysiwyg_image
Bilden är ett skärmklipp från Di. 

Det händer mycket i världen som påverkar aktiemarknaden. Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, menar att USA:s president Donald Trump är det största orosmolnet. – Han är extremt svår att tolka, säger han till Dagens Industri.

Det fortsätter att vara turbulent i världsekonomin. Räntorna påverkar bland annat konjunkturen på sikt, men det nu ett år gamla handelskriget och den alltmer upptrappade tonen mellan USA och Kina väger tyngst och sätter agendan.

– Vi ser effekter av handelskriget, både i den makroekonomiska statistiken men även på utplanande vinster i amerikanska bolag, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, i Dagens Industris webb-tv-program ”Börsmorgon”.

Det spekulerades ett tag om att Trump övervägde sin strategi att gå så hårt mot Kina. Det visade sig att det var tvärtom. Han skulle gå ännu hårdare mot Kina och höjde tullarna.

– Han är extremt svår att tolka, och svänger oerhört snabbt. Det gör honom till den största risken enligt min ekvation, anser Peter Malmqvist.

(DI) Centralbankens och presidentens inverkan på världsekonomin, jobbar de mot samma mål?

– Om han kvaddar världsekonomin genom sitt handelskrig, så kan Federal Reserve rädda lite genom att styra räntorna. Vi ser inte mycket motstånd från den politiska apparaten i USA. Vi hör knappt någon kritik från dem mot handelskriget, säger Peter Malmqvist, och fortsätter:

– Vi är lite som Pavlovs hundar, nystas det om räntesänkningar stiger kurserna. Men det handlar om vinstutveckling på lång sikt. Därför kommer ränteförändringar att slå på den här ekvationen inom ett och ett halvt år.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.