Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-15

Analys: Varning för inflation

wysiwyg_image

Den globala inflationen har rasat de senaste månaderna. Det kommer snart att gå åt andra hållet. 

I oktober 2018 var den globala inflationen (11 industriländer) uppe i 2,0 procent. I januari 2019 hade den fallit till 1,2 procent. Detta har målat en bild av kommande räntesänkningar i spåren av en gryende lågkonjunktur. Detta är en felaktig slutsats. 

Oljan förklarar

Nedgången i global inflationstakt har inte med konjunkturen att göra. Lägger vi inflationskurvan bredvid oljepriset ser vi snarare vad som fått inflationen att dala. I den 4 oktober kostade Brentoljan 86 dollar fatet. Den 5 januari hade priset gått ner till 50 dollar. Vad förklarar skillnaden? Att USA helt överraskande undantog åtta av Irans större köparländer av olja från bojkotten, däribland Kina. 

Inflationen följer med

När oljan rasade följde inflationen efter och det har pågått ända fram till februari. Då vände den globala inflationstakten något upp. Förklaringen? Brentoljan har nu stigit från bottennoteringen 50 dollar, till hela 70. Genast följer inflationstakten med. Det finns därför anledning att varna för denna nya trend.

Sverige har hög inflation

Sverige går som vanligt en egen väg. Vår inflation har knappt gått ner alls sedan oktober, vilket visar att vår nation är mer inflationsbenägen än övriga industriländer. Om nu oljepriset är på väg upp och den globala inflationen följer med, då blir det obehagligt för Riksbanken. Då kan snabbt den svenska inflationen med råge nå över den heliga tvåprocentsgränsen. Då får vi testen på den svenska räntepolitiken. Byggsektorn måste rysa. 

PDF: Global inflation

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.