Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-01

Månadens vinnaraktier: Rekordnivåer och comeback

wysiwyg_image

Efter en rekordstark månad går vi in i året sista månad av ett skakigt år. Vinnarna hittar vi inom hotell, underhållning och fordonsindustrin.

Under november fick vi se en sektorrotation som innebar att pandemins digitala segrare backade något när resten av börsen steg för att sedan svänga igen samt nya rekordnivåer.

Intresset för börsen avtar inte heller, enligt siffror från Avanza var det den nionde månaden i rad som privatspararna nettoköpte aktier. Börsen humör fortsätter att vara gott med vaccinhopp och ett avklarat presidentval som två stora faktorer.

De mest köpta aktierna på Avanza var pandemivinnarna Embracer och Evolution Gaming Group tillsammans med bland annat vaccinbolagen Pfizer och AstraZeneca. SAS har också ökat kraftigt i antal aktieägare som har passat på att bottenfiska i bolaget.

En av de mest sålda aktierna är även vinnaren på vår lista och är verksamma inom hotellfastigheter, där en del har passat på att plocka hem vinst efter en stark uppgång.

wysiwyg_image

Förstaplatsen lägger hotellfastighetsföretaget Pandox beslag på. Tillsammans med hela sektorn har det varit ett tufft år för bolaget. På knappt en månad i vintras backade aktien från 226 kronor till bottennoterade 50 kronor. Pandox verksamhet omfattar förvaltning av hotellfastigheter och operatörsverksamhet. Aktien har stigit med drygt 61 procent under förra månaden och handlas till cirka 144 kronor. Vilket får ses som en liten comeback för Anders Nissens bolag.

wysiwyg_image

Andraplatsen plockar NENT hem, Nordic Entertainment Goup är verksamma inom underhållningsbranschen. De erbjuder framförallt livesänd sport, de stora flaggskeppen inom fotboll är engelska fotbollens Premier League och Europas finrum Champions League. Utöver fotboll sänder de bland annat Golf men även filmer och serier. Deras kända varumärken innefattar Viaplay, Viasat och radiokanalen Rix FM. B-aktien har klättrar med drygt 34 procent och den kan du köpa för omkring 426 kronor, A-aktien har en liknande utvecling, den steg med knappt 34 procent och är din för 425 kronor.

wysiwyg_image

Tredjeplatsen kör lastbilstillverkaren TRATON till fabriken. De har sin bas i den tyska staden Munchen och deras mest kända varumärken är Scania, MAN och RIO. Deras verksamhet sker globalt men de har störst närvaro i Europa och Asien. De tillverkar och utvecklar större lastbilar för industriellt bruk. Aktien ökade med knappt 34 procent den senaste månaden och kostar cirka 227 kronor.

Bubblare

Electrolux B (+32,2%)

Hennes & Mauritz (+28%)

Millicom SDB (+27,3%)

Lundin Mining Corp. (+26,9%)

Veoneer SDB (+24,5%)

Loomis (+24,2%)

Lundin Energy (+24,1%)

*Sammanställningen är enbart gjord bland bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och innehåller den högsta procentuella ökningen under november månad. 

 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.