Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-06

Fokus på Cristina Stenbeck på Kinneviks årsstämma

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT. Vid årsstämman lämnade Cristina Stenbeck Kinneviks styrelse och satte därmed punkt för en era. Inte bara hade hon själv, trots sin unga ålder, suttit i styrelsen i hela 16 år. Det är också första gången sedan 1936 som familjen Stenbeck inte har en plats i Kinneviks styrelse. Självklart upptog också detta en stor del av stämman.

Kinnevik höll bolagsstämma på Hotel Six vid Brunkebergs Torg i Stockholm där en relativt stor skara aktieägare hade samlats. Efter att stämmans ordförande, advokat Wilhelm Lüning, betat av de inledande formaliteterna överlämnades ordet till styrelsens ordförande samt bolagets vd för varsitt anförande. Såväl vd som styrelseordförande uppehöll sig en stund vid Cristina Stenbeck och tackade henne för hennes insatser för bolaget och hon fick upprepade applåder. Sedan gick vd igenom dagens Kinnevik med dess fokusområden, däribland det nya e-handelsområdet mat där man bland annat investerat tungt i svenska Mathem och norska kolonial. Han berättade också om den nyhet som bolaget släppte på morgonen – minst 10 procent av de årliga investeringarna framöver ska gå till bolag som grundats eller leds av kvinnor. Om dessa pengar inte används ett år ska de rullas över till nästa. Vidare ska Kinnevik ha minst en 60/40-fördelning i ledningsgruppen och i investerings- och finansteamet.

Efter vd:s anförande öppnades det upp för frågor. Aktiespararnas representant tog då tillfället i akt att först tacka Cristina Stenbeck för hennes insatser men sedan också med glädje konstatera att hon är föreslagen som ny ordförande i Kinneviks tunga portföljbolag Zalando och att hon dessutom utlovat att fortsatt vara en aktiv ägare i Kinnevik. Aktiespararnas första fråga blev därför hur det aktiva ägarskapet kan komma att arta sig. Till svar fick man att bolaget skulle ta vara på hennes kunskaper och kontaktnät och att detta kan komma att ske på såväl strategisk nivå som på projektnivå. Självklart innebär detta att åtgärder kan behöva vidtas för att följa regelverk kring exempelvis insiderinformation, något man lovade vara noga med.

Aktiespararnas andra fråga var ifall Kinnevik som framgångsrika tech-investerare inte borde gå i bräschen för digitala bolagsstämmor men fick då till svar från styrelsens ordförande, Dame Amelia Fawcett, att det skulle man gärna göra om det gick att garantera säkerheten vid omröstningar, något som hon var orolig för att det inte går i nuläget.

Vidare klubbades en försäljning av en skogsfastighet i Jämtland som blivit kvar sedan Billerud-tiden. Köparna var inga mindre än Christina Stenbeck samt Wilhelm och Maria Klingspor, samtliga storägare i Kinnevik, det var dock inga problem att samla den majoritet som krävdes.

Efter nästan två timmar avslutades stämman med att bolagets vd och styrelseordförande återigen tackade Cristina Stenbeck och lanserade ett stipendium till hennes ära.

Bevakare: Sverre Linton.

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.