Du är här

2017-09-27

Marginalras väntas för Nobina

Marknaden är inställd på ett kraftigt marginaltapp i Nobinas andra kvartal (juni-augusti), efter att detsamma präglade mars-maj. Bland analytikerna syns försiktighet i ljuset av kostnader som uppstått i samband med nya busskontrakt.

Det framgår av SME-konsensus och förhandskommentarer inför bussoperatörens halvårsrapport.

Resultatet före skatt spås minska till knappt 70 miljoner kronor, från 107 miljoner kronor under samma period förra året, trots en något högre omsättning.

"Vi är fortsatt ganska 'bearish' på grund av kostnader i samband med trafikstarter, ytterligare kostnader för förarutbildning, och tuffa jämförelsetal", skriver Pareto, men väntar sig att det andra halvåret i Nobinas räkenskapsår (september - februari) blir bättre och upprepar köprådet med riktkursen 53 kronor.

Efter senaste rapporten, då resultatet före skatt kom in 40 procent lägre än väntat, föll Nobinaaktien med drygt 10 procent på två dagar och har sedan dess tappat ännu mer trots ett visst uppställ i september tack vare Carnegies köpråd.

Förväntningarna inför föregående rapport låg på att Nobina skulle prestera ungefär lika högt resultat som i fjol, något bolagsledningen ansåg berodde på att analytikerna inte hade tagit till sig hur tuffa jämförelsetalen var. Dessa berodde i sin tur på kontrakt som för ett år sedan låg i sin slutfas.

Andra saker som varit på tapeten under den senaste tiden är Örebros beslut att insourca sina stadsbussar när nuvarande kontrakt med Nobina går ut. Frågan är om detta är en tendens Nobina ser i fler landsändar.

Nobinas rapport publiceras klockan 8.00 på torsdagen, och en rapportkonferens inleds klockan 10.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.