Du är här

2017-11-27

"Måste ge Brexitbud inom tio dagar"

wysiwyg_image

EU27 behöver se steg framåt från Storbritannien inom tio dagar, inom alla områden, för att EU-toppmötet i december ska kunna inleda nästa fas i brexitförhandlingarna.

Det twittrade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter ett möte med den brittiska premiärministern Theresa May på fredagen.

Det är möjligt att nå "tillräckliga framsteg" i förhandlingarna till EU-toppmötet den 14-15 december, men det är "fortfarande en stor utmaning", skrev han.

Första fasen rör villkoren för utträdet - den finansiella ersättningen, EU-medborgares rättigheter och gränsen mellan Irland och Nordirland. Andra fasen rör den framtida relationen, inklusive ett handelsavtal.

Theresa May sade till journalister efter mötet att det fanns "en genuin känsla" att båda sidor vill röra sig framåt.

"Vi har gjort framsteg i alla frågor", sade hon.

Beträffande den finansiella uppgörelsen besvarade hon inte en fråga om Storbritannien är berett att höja sitt bud. I stället upprepade hon sin ståndpunkt sedan tidigare att Storbritannien är villigt att stå för sina åligganden under nuvarande EU-budget, alltså fram till 2020.

Det innebär en betalning på omkring 20 miljarder euro. EU27 vill att Storbritannien ska stå för åligganden även efter 2020, vilket totalt motsvarar omkring 60 miljarder euro.

Beträffande Irlands gräns upprepade Theresa May att hon inte vill se några nya hinder för fri rörlighet för människor och handel.

"Vi och den irländska regeringen fortsätter att prata om lösningar", sade hon.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.