Du är här

2017-09-25

Mays brexittal "ett steg framåt"

Brexittalet som den brittiska premiärministern Theresa May höll på fredagen var ett steg framåt.

Men nu måste de brittiska förhandlarna översätta talet i precisa förhandlingspositioner.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett uttalande på fredagen, som svar på talet.

"Talet visade en vilja att gå framåt, eftersom tiden är knapp. Vi måste nå en överenskommelse till hösten 2018", sade han i uttalandet.

Resten av tiden fram till utträdet den 30 mars 2019 behövs för att ratificera avtalet i EU:s alla länder.

"Vi ser fram emot att de brittiska förhandlarna förklara de konkreta implikationerna av premiärministerns tal", fortsatte Michel Barnier och hänvisade till nästa veckas förhandlingsrunda.

Chefsförhandlaren ansåg att premiärministern tog ett steg framåt när det gäller EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, men inte när det gäller långfredagsöverenskommelsen om Nordirland.

Theresa May sade att inget EU-land ska behöva betala mer till EU-budgeten, eller få tillbaka mindre, på grund av brexit. Michel Barnier vill nästa vecka diskutera implikationerna av detta och utröna om det gäller alla brittiska åtaganden.

För första gången begärde Storbritannien på fredagen en övergångsperiod på omkring två år med full tillgång till inre marknaden under nuvarande villkor.

Michel Barnier påpekade att de 27 kvarvarande EU-länderna redan har ställt som villkor för en övergångsperiod att nuvarande strukturer ska fortsätta råda vad gäller regler, tillsyn, budget och EU-domstolens rätt att döma.

Kravet på "tillräckliga framsteg" i förhandlingarna om utträde står fast som krav innan förhandlingarna kan börja om den framtida handelsrelationen, upprepade chefsförhandlaren.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.