Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-05-20

Medicinteknik och forskning i topp bland veckans vinnare

wysiwyg_image

Ett efterlängtad produktgodkännande och en första kommersialiserad produkt ger veckans två främsta vinnare en stark utveckling på börsen. Läs mer om veckans vinnare och förlorare här.

Medicinteknikbolaget Bonesupport toppar överlägset listan över veckans vinnare på Stockholmsbörsen med en uppgång på närmare 50 %.

På onsdagen fick Bonesupport ett produktgodkännande för Cerament G i USA, vilket gav aktien en rejäl skjuts. I slutet av veckan gav även SEB tummen upp för produktgodkännandet i sin analys och aktien klättrade ytterligare.

Forskningsbolaget Calliditas intar en andraplats efter veckans delårsrapport med en stärkt omsättning som togs emot positivt av marknaden. Det varma mottagandet speglar lanseringen av företagets första kommersiella produkt, Tarpeyo, i USA.

”Nettoomsättningen kom in på 49,7 mkr, varav 18 mkr var produktförsäljning av Tarpeyo. Under kvartalet har 134 recept skrivits ut av 111 läkare. Vi anser att försäljningen i det första kvartalet är stark och bygger en bra grund för resten av året”, skriver Penser Access i en kommentar.

"Tredje stora Fortune 100-teknikföretaget blir kund"

Även för Sivers Semiconductors blev det en bra vecka med över 23 % i uppgång. På torsdagen fick teknikföretaget ut med att deras dotterbolag Sivers Photonics ingått partnerskap med en ny kund avseende nästa generations laserkällor.

Den första ordern med ett beräknat värde på 617 000 dollar fick aktien att stiga.

"Detta är det tredje stora Fortune 100-teknikföretaget som har valt att arbeta med Sivers Semiconductors för Photonics laserkällor. Jag är mycket stolt över Sivers Phontonics-teamet som har förmågan att addera denna typ av kunder till vår kundbas", skriver vd Anders Storm i ett uttalande.

På en fjärde respektive femteplats landar bredbandsbolaget Ovzon och Norva24, som jobbar med underjordisk infrastruktur med en uppgång på dryga 17%.

Nyemission tynger Millicom

Under veckan fastställde mobiloperatören Millicom villkoren för den nyemission med företrädesrätt för aktieägarna som bolaget aviserade i november 2021. Syftet med affären är att finansiera förvärvet av resterande 45 procent av Tigo Guatemala för 2,2 miljarder dollar.

Nyemissionen innebär att tio teckningsrätter ger rätt att teckna sju nya aktier eller depåbevis i Milicom med en teckningskurs på 106 kronor.

Det var inte det besked som marknaden hoppas på, utan mobiloperatören faller över 27 procent.

 

Veckans vinnareKursutveckling
Bonesupport49,12%
Calliditas41,02%
Sivers Semiconductors23,18%
Ovzon17,48%
Norva24 Group16,52%
Veckans förlorareKursutveckling
Millicom-27,13%
Eulous Vind-20,51%
Truecaller-11,36
Nordisk Bergteknik-9.97%
Pierce Group-8,43%

(Stockholmsbörsen kl.15 på fredagen)

Författare Rebecka Guzman