Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-13

Medvind i portföljerna

wysiwyg_image

En försiktig optimism känns på fondmarknaden. Trots att oroshärdarna är väl­dokumenterade, fortsätter många investeringsteman att leverera god avkastning

Hösten är här. Det känns nu tydligt i vinden. Med fjolårets svaga fjärde kvartal i minnet, är många placerare på helspänn. Även om trenden har varit positiv­ under större delen av börsåret 2019, har plötsliga kallduschar som i maj och augusti – satt sina spår i riskviljan.

Börspsykologi är en märklig företeelse. Kursfall och förluster, även om de bara sker på pappret och inte realiseras, kan påverka många sparare kraftfullt. I goda tider är det lätt att kalla sig långsiktig och skissa på fleråriga innehavstider för sina placeringar. En trend åt rätt håll ger själv­förtroende.

En plötslig motvind skapar däremot tvivel, ibland även ånger. Att gå från en positiv 20-procentig avkastning till en positiv 10-procentig motsvarighet kan kännas som en stor förlust. På sätt och vis är det en orealiserad möjlighet som försvunnit. På pappret kan det röra sig om stora belopp.

Den tålmodiga fondspararen noterar rörelsen och behåller fokus på sin målbild, medan den otålige snabbt ser över strategin, säljer och köper i ett desperat försök att jaga går-dagens nyhet. Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon, men perfekt tajmning är utomordentligt svårt. Det bästa man kan göra är vanligen att gunga med i marknadens vågor. Det gäller både på upp- och nedsidan.

GRÖNA SKOTT

Vänder vi blickarna till port­följ-erna kan vi konstatera att en positiv grundton märks. Gröna skott syns här och där på den ­globala kapitalmarknaden. Särskilt roligt är det att teman i Asien börjat vakna till liv igen efter en lång och segdragen utveckling. Tillväxtteman, som teknologi, har också rört sig upp.

Mycket beror självklart på handelskonflikten mellan USA och Kina. I dagens flödes- och rubrikdrivna marknad blir kasten extra tydliga. Ett partiellt handelsavtal lyfter kurserna ena dagen, medan nya tullar och handelsbakslag sänker kurserna den andra dagen. Berg- och dalbanan är ett tecken i tiden.

En sektor som däremot erbjuder såväl förutsägbarhet, goda kassaflöden och resultat är fastighetssektorn. Variabler som alla uppskattas i ett osäkert börs- och makro­klimat. Kursutvecklingen har varit fantastisk de senaste åren och bara under 2019 uppgår avkastningen till i runda slängar 50 procent. Vi upplevde visserligen en kraftig korrektion i sektorn under september månad med kursras på närmare 15 procent, men det var något vi snarare såg som ett bra tillfälle att få in lite fastighets­exponering även i Offensiva portföljen.

Tajmningen visade sig vara utmärkt och Alfred Berg Fastighetsfond är upp 7 procent sedan den plockades in i portföljen.

Även hedgefonden Elementa får sägas ha presterat väl sedan vi plockade in fonden i början på sommaren med en uppgång på dryga 6 procent medan börsen rört sig sidledes under hög volatilitet.

Elementa är då alltså en fokuserad aktiehedgefond med ett så kallat lång/kort-mandat. I en stilla-stående till sjunkande marknad är denna strategi och frihetsgrad mycket tacksam, närmast eftersträvansvärd. Med en lång/kort-­strategi får förvaltaren både möjlighet att ta positioner i aktieidéer på den långa sidan (som vanliga fonder), men har samtidigt mandatet att aktivt arbeta med den korta sidan genom blanknings­positioner. Med en noggrann portföljkonstruktion och genomtänkt stockpickning ger arbetssättet mer balans i portföljen än traditionella long-only fonder, särskilt i turbulenta tider.

KRONAN

Något som däremot är konstant i en föränderlig omvärld – även om vi gärna hade önskat att det inte vore så – är den svenska kronans utförsåkning. Under åren har vi skrivit mycket om kronan och ­varför en USD/SEK-kurs på 11 kronor är både möjlig och inom räckhåll. Nationens välstånd urholkas steg för steg med en permanent försvagning av växelkursen. Rörelsen borde oroa alla svenskar.

Kronans sjunkande värde är en av anledningarna till att vi föredrar att ha kortsiktig likviditet parkerad i dollarbaserade statsskuldsväxlar och bostadsobligationer genom fonden SEB Korträntefond USD. Nu sänker även den amerikanska centralbanken räntan och expanderar sin balansräkning igen, men räntedifferensen är fortfarande väsentlig. Kapital fortsätter att strömma ur Europa och in i USA.

Är det dags att gå mot strömmen? En del förvaltare har börjat tala sig varma om att övervikta europeiska aktier jämfört med amerikanska aktier. Huvudargumentet­ är värderingsnivån, där aktier i Europa är mycket billigare än i USA, och olika lägen i den ekonomiska cykeln.

Gillar man att vara motvalls, går det absolut att skapa en sådan investeringstes som bygger på en svagare dollar, ett relativt sett starkare Europa och kanske även en starkare krona. Är man än mer djärv kanske man till och med vågar slänga in en europeisk bank- och fordonsexponering i mixen.

Rådande marknadstrender talar naturligtvis emot denna optimistiska Europates. Ibland har dock majoriteten av investerare fel. Mest pengar går att tjäna vid dessa så kallade inflexionspunkter, när nästan alla har förankrat sig på ena sidan båten. Det blir lätt obalans, vilket skapar möjligheter.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.